Gözler, Merkez Bankası’nın 14.00’daki faiz kararına çevrildi

Küresel piyasalar bugün ABD’den gelecek maaş-FED açıklamalarını beklerken yurt içi piyasalar da gözlerini Merkez Bankası’nın 14.00’da açıklayacağı faiz kararına çevirmiş durumda. Yurt içinde yaşanan enflasyona karşı ekonomistler, politika faizinin 14’te sabit tutulacağını belirtiyor.   

EKONOMİ 17.02.2022, 10:28 17.02.2022, 18:03
Gözler, Merkez Bankası’nın 14.00’daki faiz kararına çevrildi

Rusya-Ukrayna gerilimi, NATO’nun açıklamaları ve ABD Merkez Bankası (FED) toplantı sonuçlarının mevcut durumu karışık seyir içinde bulurken Rusya Savunma Bakanlığı, tatbikatları biten bazı askerlerin merkez üssüne dönmeye başladıklarını duyuruyor. Ancak NATO ve ABD, Rus kaynaklarının aksine açıklamalar yaparak jeopolitik risklerin hala devam ettiğine dair gündemi sıcak tutuyor. Bir diğer yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de iki ülke arasında askeri çekişmenin arttığını ve ABD’den binlerce askerin Ukrayna’ya sevk edildiğini dile getiriyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın sınırdaki asker sayısını sürekli artırdığını aktarıyor. Rusya, küresel kamuoyuna karşı kendisini “aklamak” için çeşitli yollar arıyor.  

Dünya gözlerini savaşa dikmişken ekonomi sallanıyor 

Dünyanın gözü Rusya-Ukrayna-ABD arasındaki sözlü çatışmalarda iken küresel piyasalardaki risk algısı negatife döndü. Brent petrolün varil fiyatı dün 90,3 ABD Doları iken bugün yüzde 1,2’lik artışla 91,5 ABD Dolarına yükseldi. Öte yandan FED dün 25-26 Ocak’ta düzenlenen Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısının tutanaklarını yayınladı. ABD Merkez Bankası’nın faiz oranını artırmaya ve bilançocunu küçültmeye hazır olduğu görüldü. FED yetkilileri, enflasyon hakkında yukarı yönlü seyirde, para politikasında da sıkılaşma döneminin geldiği konusunda hemfikir olduklarını belirtti. Tutanakta, enflasyonun beklendiği gibi düşmemesi halinde üyelerin çoğunun şu anda tahmin edilenden daha hızlı şekilde desteğini çekeceği bildirildi. FED Başkanı Jerome Powell’in yönlendirmeleriyle uyum yakalayan ekonomik seyirde “şahin” görünümün ortaya çıkmamasıyla birlikte FED’in mart ayında 50 baz puanlık faiz artırımına gitme ihtimali de yüzde 35 seviyesine indi. Öte yandan FED’in, mart ayından başlayarak sene sonuna kadar toplam 150 baz puanlık faiz artırımı yapması bekleniyor. 



Jeopolitik riskler, New York borsasını sert düşürdü 

Jeopolitik risklerin etkilediği fiyatlandırmaların negatife dönmesi sebebiyle New York borsasında sert düşüşler yaşandı. FED tutanakları ve beklenilenin üzerindeki verilerle kayıplar kısmen telafi edilse de Nasdaq endeksinde yüzde 0,11 ve Dow Jones endeksinde yüzde 0,16 gerileme yaşandı. S&P 500 endeksi ise yüzde 0,09 oranında yükseliş gösterdi. Dolar endeksine bakıldığında dün kaydedilen yüzde 0,3’lük düşüşle birlikte 95,7 seviyesi ile gün tamamlandı. Bu sabah itibarıyla dolar endeksinde yatay seyir hakim. ABD’deki 10 yıllık tahvil faizi ise yüzde 1,98 seviyesine düştü. 

Kriz sebebiyle enerji fiyatlarında artış bekleniyor 

Rusya-Ukrayna arasındaki gerilimden gelen haberler Avrupa’da pay piyasalarına yön vermeye devam ederken Batılı ülkelerin gerilim sebebiyle Rusya’ya yaptırım uygulama kararı almaları durumunda enerji fiyatlarında artış yaşanması bekleniyor. Şimdiden dalgalanmalara yol açan durumun geleceğinin, AB ülkelerinin liderlerinin Brüksel’de Rusya hakkında yapacağı gayriresmi toplantıyla şekilleneceği öngörülüyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB), para politikaları tarafından yıl içinde faiz artırımına gitmenin mümkün olduğuna dair sinyal verirken banka üyeleri arasına yeni katılan Martins Kazaks’ın da dahliyle bugün gerçekleştirilecek toplantının önemi oldukça arttı.  



Pek çok ülkede değer kaybı yaşandı 

Tüm bu gelişmelerin ışığında Fransız CAC 40 endeksinde yüzde 0,21; İngiliz FTSE 100 endeksinde yüzde 0,07 ve Alman DAX 30 endeksinde yüzde 0,28 oranında kayıp yaşandı. Avro/Dolar paritesi ise yüzde 0,2 değer artışıyla 1,1382’den kapandı. Bugünkü seviye ise 1,1350 olarak seyrediyor.  

Asya Kıtası’na bakıldığında Japonya’da para politikaları hakkında tartışmaların, Çin’de demir cevheri fiyatlarında düşüşün hakim olduğu görülüyor. Bölgede yeni tip koronavirüsün etkileri devam ederken bu durum pay piyasalarında fiyatlara yön veriyor. Japonya’da açıklanan ocak ayı yıllık ihracat oranı yüzde 9,6 arttı ancak yine de beklentilerin altında kaldı. Kapanış öncesinde Güney Korelı Kospi endeksi yüzde 0,5 yükseliş yaşarken Çinli Şanghay bileşik endeksi yatay seyirde kaldı. Nikkei 225 endeksi ise yüzde 0,8 oranında geriledi. 

Borsa İstanbul’da olumlu seyir hakim 

Borsa İstanbul’da dün dalgalı seyir hakimdi ancak bu sabah itibarıyla görünüm, pozitif seyrine erişmiş durumda. BIST 100 endeksinde yaşanan yüzde 0,16’lık artış ile 2.041,43 puana erişildi. Dolar/TL, son dönemlerdeki yatay seyrini korumayı başararak 13,5949 ile günü kapattı. Bankalararası piyasa açılışının bugün 13,5880 seviyesinde olduğu gözlemlendi.  



Gözler Avrupa’ya çevrilmiş durumda 

Analist ve ekonomistler, Ukrayna-Rusya krizinden gelecek haber akışının gündemi etkileyeceğini ifade ederek para politikaları kapsamında bugün gerçekleştirilecek G20 finans liderlerinin zirvesi ile ECB’nin toplantısının önemli olduğu görüşünde. Yurt içinde bugün TCMB Para Politikası Kurulu’nun faiz kararı bekleniyor. Veri gündeminde ABD’nin ocak ayı konut başlangıcı ve haftalık işsizlik maaşları başvuruları önemli görülüyor. BIST 100 endeksinde 2.090 seviyesi direnç konumunda iken 1.990’ın ise destek puanı olduğu aktarılıyor.

Politika faizinin sabit tutulması bekleniyor 

Finans anketlerine katılan ekonomistlerin tümü, Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 14’te sabit tutmasını beklediklerini dile getiriyor. Yıl sonu politika faizine ilişkin öngörü de yüzde 14’te sabit bırakılıyor. 

Yorumlar (0)