Gözler FED açıklamasında: Piyasaların yönünü belirleyecek

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın bugün gerçekleştireceği açıklama küresel piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. Yapılacak açıklama sonrasında piyasaların yönünün belli olacağı ifade ediliyor.

EKONOMİ 30.11.2021, 11:32 01.12.2022, 01:32
Gözler FED açıklamasında: Piyasaların yönünü belirleyecek

Dünya genelinde yükseliş gösteren resesyon baskıları varlık fiyatları üstünde etkisini hissettirmeye devam ederken, küresel noktada önemli merkez bankalarının para politikası verilerine yönelik tahminler yakından takip ediliyor.

FED’den faiz yükseltimi tahminleri

Fed yetkililerinin birçoğu son günlerde gerçekleştirdikleri sözle yönlendirmeler ile beraber ultra şahin duruşunun yavaşlayabileceği mesajını verirken, bugün Powell'ın iş gücü ve ekonomi piyasasına dair açıklamalarının piyasa tahminlerini netleştirebileceği düşünülüyor.

Resesyon fiyatlamalarının gün geçtikçe arttığı ülkede üçüncü çeyrek Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH), JOLTS açık iş sayısı ve ADP özel sektör istihdamı verilerinin ekonominin izlediği yol üstünde vereceği sinyallerin piyasalarda değişkenliği çoğaltabileceği tahmin ediliyor.

Bugünkü açıklama ve veriler öncesinde aralık ayında para piyasalarında FED tarafından gerçekleştirilen toplantıda yüzde 68 oranla 50, yüzde 32 oranla ise 75 baz puan faiz yükseltileceği fiyatlanıyor.

Çin'in "sıfır koronavirüs" düşüncesini geride bırakacağına dair güçlenen tahminler ve ABD'de dün duyurulan petrol stoklarının tahminlerde fazla düşüş göstermesi ise petrol fiyatlarında değişiklik olmasını destekliyor.

Brent petrolün 29 Kasım günü varil fiyatı yüzde 1,2 değer elde ederken yeni günde ise yüzde 0,3 yükselişle 84,8 dolardan işlem sağlıyor.

Teknoloji hisselerinde aşağı yönlü hareketlenme eğiliminin meydana gelmesi ile beraber New York borsasında karışık bir gidişat görülürken, Nasdaq endeksi yüzde 0,59 ve S&P 500 yüzde 0,16 değer kaybı yaşadı. Dow Jones göstergesi ise yatay seyirde devam etti. ABD'de endeks vadeli sözleşmeler 30 Kasım’a artışla başladı.

Avrupa, enflasyonu yavaşlatmaya çalışıyor

Enflasyon Avrupa'da en fazla konuşulan gündem maddesi olarak görülmeyi sürdürürken, dün Almanya'da duyurulan enflasyon oranları uzun sürenin ardından enflasyonun yavaşlamaya gittiğine işaret etti.

Kasım ayında Almanya’da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 0,5 düşüş gösterirken, senelik bazda ise yüzde 10 yükseliş gösterdi. Tahminler, TÜFE'nin kasım ayında yüzde 10,3 yükselmesi yönündeydi.

Avrupa’nın en büyük ticari iş birliklerinden olan Çin'de görülen tansiyonun düşmesi de varlık fiyatlarını olumlu yönde etkisi altına alırken, dün açıklanan Almanya enflasyon verilerinin sonrasında bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) yöneticilerinin sözle idaresinin ardından bir ton değişimi yaşanıp yaşanmayacağı yatırımcıların odağı haline geldi.

Dün, Almanya'da DAX 40 endeksi 0,19 değer kaybederken, İtalya'da FTSE MIB endeksi yüzde 0,10, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,06 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,51 yükseldi. Avrupa'da endeks vadeli sözleşmeler ise yeni güne ise artışla başladı.

Asya’da sıfır koronavirüs stratejisi

Asya kesiminde Çin'den sağlanan veri akışı pay piyasalarını olumlu yönde etkilemeyi sürdürüyor.

Çin'de yönetim, gün geçtikçe artış gösteren ekonomik ve sosyal problemlere neden olan koronavirüs salgını ile mücadele çalışmasında değişimin göstergesi olarak yaşlı nüfusun aşılanma oranını arttırmaya odaklanılacağını ifade etti.

Söz konusu çalışmaların "sıfır koronavirüs" düşüncesinden dönüş adına başlangıç olduğu düşünülürken, ülkede yönetimin ekonomiyi odak noktası haline getirdiğine dair tahminler güçleniyor.

Japonya'da duyurulan makroekonomik bilgilere göre, Japon borsası negatif yönde ayrım yaşasa da kapanış gününe yakın gösterge kayıplarının büyük bir miktarını telafi ettiği gözler önüne seriliyor.

Buna göre, Japonya’da sanayi üretimi aylık olarak yüzde 2,6 düşerek tahminlerden düşük kaldı. Japonya'da konut inşaatları da senelik yüzde 1,8 düşüş gösterdi.

Çin'de duyurulan Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) hizmet sektöründe 46,7’ye, imalat sanayisinde ise 48'e düştü.

Söz konusu gelişmeler sonrasında kapanışa yakın saatlerde Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3 düşüş gösterirken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,4 arttı. Çin'de Şanghay bileşik göstergesi ise yatay şekilde seyretti.

Yurt içi piyasalarda BIST en yüksek seviyede

Yurt içerisinde, BIST 100 göstergesi dün yüzde 0,8 artarken 4.962,48 puan ile bütün dönemlerin en yüksek kapanışını yaşanırken, söz konusu durum sonrasında en yüksek seviyeyi de 4.988,20 puana getirdi.

Dün yatay seyirle devam eden dolar/TL 18,6369'dan piyasa kapanış yapmasının sonrasında, bugün bankalararası piyasada 18,6390'dan alıcı buluyor.

Yorumlar (0)