Gelinlikçiler kan ağlıyor!

Düğün sezonunun açılmasıyla gelin ve damat adaylarını alışveriş heyecanı sardı. Düğünün ilk olmazsa olmazı gelinlik fiyatlarını ve sektördeki son durumu gelinlikçi Nursel Kargavuş ile konuştuk.

EKONOMİ 16.05.2019, 11:21 16.05.2019, 12:19
Gelinlikçiler kan ağlıyor!

Hasretle beklenen bahar aylarının gelmesiyle havalar ısındı ve düğün sezonu açıldı. Geçen yıl ağustos ayından itibaren kur dalgalanmalarıyla sarsılan ekonomimizde, piyasalar yaz ayları için beklenti içine girdi. Esnaf ise yaz aylarında işlerinin düzeleceği ümidini kaybetmek istemiyor. Evlenmek için yaz aylarını bekleyen binlerce çift, düğün alışverişlerini yapabilmenin yollarını arıyor. Ankara’da gelinlik fiyatlarını belirleyen ‘And Çarşısı’nda 22 yıldır gelinlik sektöründe çalışan Nursel Kargavuş ile sektördeki son durumu ve sektörün geleceğini konuştuk.

1997 yılından beri gelinliğin üretimden son kullanıcıya ulaşana kadar tüm aşamalarında çalıştığını söyleyen Nursel Kargavuş, “22 yıldır gelinlik üretim aşamalarının hepsinde çalıştım. Hem dikimini hem satışını yaptım. Şu an sadece satışını yapıyorum.” dedi.

Gelinlik sezonu aralık ayında başlar

Bilinenin aksine gelinlikçilerin çalışma sezonunun aralık ayında başladığını söyleyen Kargavuş “Aralık ayında siparişler alınmaya başlar ve nisan, mayıs aylarında ise daha çok teslimatlar yapılmaya başlanır. Bu yıl durumlar çok daha farklı, sezon hala açılmadı. Oturduk, müşteri bekliyoruz. İş yoğunluğumuz anlamında geçen sene ile bu sene arasında en az yüzde elli fark var.” dedi.

Gelinlik sektöründe yaşanan değişimleri değerlendiren Kargavuş, şunları söyledi:

“Son yıllarda işlerimizde genel olarak bir düşüş var ve bu düşüşün sebebi sadece ekonomideki durgunluk değil. Bu sektörde kısa süreli çalışan kişilerden birçoğu sermaye bularak kendi işyerlerini açtılar. Fakat Türkiye’de sektörün pastası bu kadar büyük değil. Pastanın çok parçaya bölünmesi dolayısıyla rekabet arttı. Sadece müşteriyi üzmemek için cüzi miktarlarda kar payı koyarak ürün sattığımız çok oluyor. Sektördeki daralmanın birçok sebebi var. Mesela insanlar yarınından kaygılı olduğu için arzu ettiği gelinliği bulmasına rağmen çok para harcamak istemiyor. Rekabetin çok artmasından dolayı da hep daha ucuzunu bulmaya çalışıyor. Fakat bundan zarar gören yine kendileri oluyor. Gelinlikte kullandığımız bütün malzeme fiyatlarına fahiş zamlar gelmesine rağmen, biz fiyatlarda herhangi bir artış yapmadık. Geçen seneki fiyatlarla çalışmaya devam ediyoruz. Elinde malzeme stoklayan üreticiler bugün çok güzel para kazanıyorlar ama aldığı siparişi yapabilecek kadar malzeme getirten gelinlikçiler, bugün çok zor durumda kaldılar.”

“Yarından hep ümitliyiz”

Yaşadıkları durgunluk döneminin geçici olduğunu düşünmek istediklerini söyleyen Kargavuş “Her gün yarından ümitli şekilde dükkânımızı açıyoruz. Önce ‘yılbaşından sonra işler düzelir’ dedik. Daha sonra ‘seçimler var, seçimden sonra piyasa biraz daha düzelir’ diye bekledik, şimdi de ‘Ramazan ayı sonrası düzelir’ diye bekliyoruz ama şimdilik bir şeyin düzeldiği de yok.” ifadelerini kullandı.

Gelinlik fiyatları ne durumda?

Bu sezon gelinlik fiyatlarının durumunu değerlendiren Kargavuş şunları söyledi:

“Bugün ortalama bir gelinliğin fiyatı 3 bin – 3 bin 500 TL civarında, bu fiyatın altında bir gelinlik almak istediklerinde kalite mutlaka düşecektir. Bizim iş yerimizde alınabilecek en ucuz gelinlik 2 bin 500 TL iken en pahalı gelinlik için fiyat söyleyemem çünkü gelinlikte tavan fiyat uygulaması yoktur. Bir sınırlama getiremezsiniz. Daha gösterişli olmasını istediğinizde değerli taşlar devreye girer. Çok yüksek maliyetlere de gelinlik alabilirsiniz.

Kiralık gelinlik talepleri de bu dönem arttı ama kiralamak bizim işimize pek gelmiyor çünkü bir kişinin giydiği gelinliği başkasına kiralamamız zor oluyor. Zaten kiralık ile satın alma arasında fiyat olarak da en fazla 500 TL fark vardır. Kiralık gelinlikler de zaten 2 bin – 3 bin TL civarında. İnsanlar gelinlik almaya hayatlarında bir defa geldikleri en uygun fiyatımız bu dediğimizde çok pahalı olduğunu düşünerek tepki gösteriyorlar. Çünkü onlar işletme maliyetlerimizi bilmiyorlar.”

Ürün maliyetleri sürekli artıyor

Müşterilerin önceliklerinin de artık fiyat odaklı olduğunu söyleyen Kargavuş, “Müşterilerimiz istedikleri gelinliğin fotoğrafını çekip getiriyorlar ve fiyat soruyorlar. Fakat fotoğrafa bakarak fiyat vermemiz mümkün değil. Çünkü ürün maliyetlerinde ciddi bir makas var. Kullanılacak dantelin metresi 300 TL de olabilir, 500 TL de olabilir.

Müşterilerimiz bu seçimleri yaptıktan sonra bize fiyat sormalı. Hatta bazı müşterilerimizin daha düğün tarihleri belli değil, ‘bu sene de düğün olabilir, önümüzdeki sene de olabilir’ diyerek bizden fiyat teklifi istiyor. Bugünkü şartlarda bunu yapabilmemiz olanaksız. Çünkü her geçen gün kullandığımız malzemelerin fiyatları değişiklik gösteriyor.” dedi.

Gelinlikçi dükkân kapatır mı?

Gelinlik sektörüne uzun yıllarını vermiş olan Nursel Kargavuş’a, ‘Gelinlikçi dükkân kapatır mı?’ diye sorduğumuzda ise “Gelinlikçi de dükkân kapatır. Çünkü vadeyle malzeme alıyoruz, dükkân kiraları, vergiler derken maliyet sürekli artıyor. 22 senelik meslek hayatımda çok fazla şey gördüm. Dükkânındaki dikiş makineleri haczedilenler, bir gecede dükkânını boşaltıp gidenler oldu. İş yapamayan gelinlikçi mecburen kapatıyor. Ankara’da gelinlik piyasasının nabzı ‘And Çarşısı’nda atıyor, çarşıda alt kattaki dükkânlara bakın, çoğu kapattı gitti. Ben, sektörde çalıştığım süre içerisinde bu yılın en kötü yıl olduğunu söyleyebilirim. Kimi yıllarda günde 15 gelinlik siparişi aldığımızı bilirim ama şu an günde 1 sipariş alırsak, günü kurtardık diye seviniyoruz.” cevabını aldık.

Haber: Hande Atasoy

Görüntü: Uğur Atasoy

Yorumlar (0)