Geçen hafta emtia piyasası düzensiz bir seyir izledi

Artan küresel dolar talebi ve tahvil faizlerindeki yükseliş eğilimi emtia fiyatlarının değişiminde etkili oldu.

EKONOMİ 15.03.2021, 13:39 15.03.2021, 18:12
Geçen hafta emtia piyasası düzensiz bir seyir izledi

Geçtiğimiz hafta emtia piyasasında ‘ABD 10 yıllık tahvil faizleri’nin piyasalar üstündeki etkisinin sürmesiyle düzensiz bir seyir gözlemlendi. Son süreçte artan dolar talebi de emtia fiyatları üzerinde belirleyici etkenlerden birisi oldu.

Emtia piyasasında işlem gören birçok ürünün fiyatında gözle görülür düşüşler belirlendi. Öte yandan altın, bakır ve gümüşte ise artış trendi hâkimdi.

Brent petrolde düşüş yaşandı!

Azalan risk iştahına dikkat çeken analistler, bu durumun da altının ons fiyatının 3 haftalık hızlı düşüşünü sonlandırmasını sağladığını ifade etti.

71 doların üzerini görmesine karşın haftayı düşüşle kapatan Brent petrolün varil fiyatlarında, ABD’nin ticari ham petrol stoklarının geçen hafta arttığına ilişkin tahminler yapıldı.

Platin fiyatlarında da yükseliş!

Yeşil enerji yakıt hücrelerinin üretiminde platin kullanıldığına vurgu yapan analistler, bu durumun platin fiyatlarında da yükselişin yaşanacağına işaret etti.

Öte yandan nikel fiyatlarındaki düşüş seyri geçen hafta da devam etti. Yine geçen hafta tarım emtialarında da buğday, mısır, soya fasulyesi ve şekerde düşüş görülmüştü. 

‘Pamuk piyasasında dalgalanmalar var!’

Tahvil faiz getirileri ve dolar endeksindeki yükselişin emtialar üzerinde etkili olmayı sürdürdüğünü belirten Vadeli İşlem ve Emtia Piyasaları Uzmanı Zafer Ergezen, pamuk piyasasında da dalgalı hareketler olduğunu vurguladı.

Ergezen, kahve zincirlerinin ve turizm sektörünün açılmasının kahve talebine olumlu anlamda yansıyacağına vurgu yaparken, aşılama ile ilgili haberlerin de kahve piyasasına pozitif etkisi olabileceğini ifade etti.
 

Yorumlar (0)