Garanti Bankası’nın İspanyol ortağı Garanti’nin hepsine talip

Garanti Bankası’nın yüzde 49,85 hissesinde sahip olan İspanyol BBVA, bankanın tüm hisselerine talip olduğunu açıkladı. Bankanın BBVA’ya ait olmayan yüzde 50,15 olan payı için gönüllü pay alım teklifinde bulunacağı öğrenildi.

EKONOMİ 15.11.2021, 12:16
Garanti Bankası’nın İspanyol ortağı Garanti’nin hepsine talip

BBVA Yönetim Kurulu, Garanti Bankası'nda kendisine ait olmayan bütün hisseler için alım kararı aldığını duyurdu.

Yapılan açıklamada, BBVA Yönetim Kurulu’nun, Türkiye Garanti Bankası A.Ş.'nin BBVA mülkiyetinde olmayan yüzde 50,15 oranındaki paylarının tümü için gönüllü pay alım teklifi yapılmasına karar verdiklerini bildirdi.

“Türkiye’ye yatırım yapıyoruz”

Gönüllü Pay Alım Teklifi’ne göre tüm payların satın alınacağı düşünüldüğünde; BBVA’nın ödeyeceği azami bedelin 25,7 milyar TL. (yaklaşık olarak 2,25 milyar Euro) olacağı belirtildi. BBVA’nın bu astronomik bedeli kendi kaynakları ile karşılayacağı vurgulandı.

BBVA Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Carlos Torres Villa, “Yapmak istediğiniz bu işlem, Türkiye’nin en iyi bankasına yatırım yapmak ve bankamızın hissedarlarımıza değer katmak için muhteşem fırsatlar sunmaktadır” şeklinde konuştu.

Teklif yüzde 15 primli

Geriye kalan Garanti hisseleri için hisse başına 12,20 TL. olarak belirlendi. Teklif 12 Kasım tarihinde Bosra’da oluşan kapanış fiyatının yüzde 15 fazlası (10,58 Türk Lirası) olacak.

Yapılan teklif, duyurunun 6 ay öncesinde olan günlük ağırlıklı ortalaması alınmış borsa fiyatlarının aritmetik ortalamasından yüzde 34 oranında (9,12 Türk Lirası) ve bu duyurunun yapılmasından önce 30 gün içinde gerçekleşmiş ağırlıklı ortalama borsa fiyatlarının aritmetik ortalamasından yüzde 24 oranında (9,83 Türk Lirası) primli şekilde gerçekleştiği belirtildi.

“Çok tarihi bir an yaşanıyor”

Şu anda BBVA, Garanti Bankası'nın toplam sermayesinin yüzde 49,85’lik oranının temsil eden toplam 2,09 milyar adet payın sahibi. Yapılan açıklamaya göre; gönüllü pay alım teklifi toplam sermayenin yüzde 50,15’lik kısmını oluşturan 2,1 milyar adet pay için yapılacak.

Konuyla ilgili açıklama yapan TEB Yatırım Araştırma Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Pınar Uğuroğlu Delice, “Biz bu olayı tarihi bir an olarak değerlendiriyoruz. Kar performansının yüzde 90’lar üzerinde olacağını öngörüyoruz. Yani yaklaşık 2 katı kadar kar edecek olan bir bankadan bahsetmekteyiz. Buna karşılık olarak dolar bazındaki fiyatı geçmiş alımların çok altında kalıyor. BBVA’nın bir Avrupa bankası olmasından kaynaklı Garanti’nin başarılı performansına rağmen Euro kuruna göre baktığımızda ucuz gelmiş de olabilir. Bu nedenle elini güçlendirmek için böyle bir atılım yapmış olabilir” şeklinde konuştu. 

 Borsaya olumlu yansıdı

Garanti BBVA’nın yılın ilk 6 ayı için açıkladığına göre, net kârı 5 milyar 437 milyon 136 bin TL., aktif büyüklüğü ise 607 milyar 787 milyon 125 bin TL. seviyesinde geçekleşmiş oldu. Ekonomiye sağladığı destek ise 473 milyar 179 milyon 816 bin TL. olarak kayda geçti.

 BBVA’nın Garanti Bankası hisselerini almak istediğini açıklamasının ardından, hisseler %10’a yakın prim yaptı. Diğer bankaların hisselerinde de sert yükselişler görüldü.

Bankacılık sektörü endeksi haberin alınmasıyla yüzde 7,6 oranında yükseliş gösterirken, bankalardaki yükseliş ise BIST-100 endeksini yüzde 2,4 oranını yukarı çekti.

Yorumlar (0)