Galericiler sıkıntılı… Araç fiyatları erimeye başladı

Sıfır otomobil satışı için Ticaret Bakanlığı tarafından kararlaştırılan 6 bin kilometre ve 6 ay sınırı, 15 Eylül’de yürürlüğe giriyor. Yeni düzenlemeye sayılı günler kala galericiler, ellerindeki sıfır araçları satmak için fiyat düşürmeye başladı. 

EKONOMİ 04.09.2022, 10:46
Galericiler sıkıntılı… Araç fiyatları erimeye başladı

Oto piyasasında fırsatçılığın önüne geçmek için adım atan Ticaret Bakanlığı, sıfır olarak alınan araçların 6 bin kilometreye ulaşmadan ya da 6 ay geçmeden satışını yasaklama kararı aldı. Yeni düzenleme, galericiler arasında yeni bir telaşa sebep oldu. Kararın yürürlüğe gireceği 15 Eylül öncesi ellerinde bulunan sıfır araçları satmak isteyen işletmeciler, fiyatları düşürmeye başladı. Bazı internet sitelerindeki ilanlarda ise 100 bin liraya kadar varan düşüşler görüldü.

“Fiyatları 100 bin lira düşürdük ama talep yok”

Sektördeki durgunluğa ilişkin değerlendirmelerde bulunan oto galerici Esat Aydın, “Bizim elimizde şu an 2 adet sıfır araç mevcut. Bu araçları satmak için mücadele ediyoruz ama şu an piyasa çok durgun. Uzun bir süredir bu durgunluğu yaşıyoruz. 15 Eylül bizim için kritik bir tarih. O tarihten sonra 6 kilometre altı araç satmak güçleşecek ama bizler de satmak zorundayız. Aslında bu uygulamanın bayiden çıkarken yapılması gerekir. Çünkü vatandaşlar bu aracı alıp satabiliyor. Biz de şahıslardan bu otomobilleri alıyoruz. Bayiler zaten bize satış yapmıyor. Normal vatandaşlara da bu düzenleme uygulanmadığı sürece bu olay devam eder. Biz şu an fiyatları 100 bin lira düşürdük ama talep yok” şeklinde konuştu. 

“Sıfır araç alacaktım ancak yeni yasa sebebiyle bu işten vazgeçtim”

Bir diğer oto galerici Yusuf Efe ise yaptığı değerlendirmede, “Şu an bizim elimizde sıfır araç bulunmuyor. Aslında sıfır araç alacaktım ancak yeni yasa sebebiyle bu işten vazgeçtim. Şu an piyasa çok durgun. Fiyatlarda ciddi düşüş var. Yüzde 6-8 arasında bir düşüş söz konusu. 15-20 gün sonra sektörün yeniden hareketleneceğini düşünüyoruz. Ben şahsen bir galerici olarak sıfır otomobillerin galeriden alınmasına karşıyım” ifadelerini kullandı. 

“Yasanın galericiler açısından iyi olduğunu düşünüyorum”

Oto galeri sahibi İrfan Çeçen de yeni yasanın galericiler açısından iyi olduğunu dile getirerek, “Ben bu yasanın galericiler açısından iyi olduğunu düşünüyorum. Bu yasa sebebiyle ikinci el piyasasındaki hareketlilik daha da artacaktır. Benim görüşüm bu yönde. Bayiler zaten galerilere sıfır araç satışı yapmıyor. Genel olarak vatandaşlardan sıfır araç alınıyordu. O konuda da biraz düşüş olabilir. Ancak genel olarak bakıldığında bana göre bu yasa ikinci el piyasasına yarar ve bu sektörü hareketlendirir” dedi.

Yorumlar (0)