Galataport'tan cruise seferleri başlıyor! En büyük gemi İstanbul'da!

Bu zamana kadar Türkiye limanlarına yanaşan en büyük cruise gemisi olarak bilinen Costa Venezia’da açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, “Bu sene 200 cruise gemisinin Galataport’a gelmesini bekliyoruz. Bu, 250’ye de yükselebilir. Yıl başında turizmde belirlenen hedeflerde herhangi bir sapma yok. Yıl sonunda 35 milyar dolar gelir ve 42 milyon turist elde edeceğiz” sözlerini kullandı.

EKONOMİ 29.04.2022, 11:01
Galataport'tan cruise seferleri başlıyor! En büyük gemi İstanbul'da!

Salgının etkilerinin azaldığı son dönemde turizm açısından olumlu gelişmeler yaşanmaya başladı. Son olarak Türk limanlarına şu ana kadar yanaşan en büyük yolcu gemisi olarak değerlendirilen Costa Venezia, İstanbul’a ulaştı. Galataport’ta 5 gün boyunca konaklayacak olan gemiye Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, ziyaret gerçekleştirdi.

“250’ye yakın gemi gelebilir!”

Burada turizm ile ilgili açıklamalar yapan Bakan Ersoy’a İstanbul Valisi Yerlikaya da eşlik etti. 2 Mayıs tarihinde Ege’ye açılacak olan gemide önemli değerlendirmelerde bulunan Ersoy, “Bugün çok kritik bir gün. Costa, dünyanın sayılı cruise gemilerinden ve dünya genelinde çok önemli bir zincir markası. İstanbul’a geldi ve 1 Mayıs’tan sonra düzenli bir şekilde merkez İstanbul olan çıkışları, Yunanistan ve Türkiye olmak üzere cruise turlarına geçecek. İlk başta 25 tur hedefi var. Kış dönemine kadar bu turlar sürecek. Bu açıdan Ulaştırma Bakanlığımız da gerekli çalışmalarını yapıyor. Yeni bir port ihalesi sonrasında İstanbul’un, geçmiş dönemlerden daha çok cruise müşterisi alan ve Avrupa’daki sayılı cruise gemisi alan kentlerde ilk sıraya konumlanacağını düşünüyoruz. Şu anda zaten Galataport rezervasyonları oldukça önemli. 200’ü aşkın rezervasyonumuz mevcut. Bu sayı 250’ye de yükselebilir. Biz önümüzdeki sene bunun, iki katına çıkacağını tahmin ediyoruz ve 2024 itibari ile de İstanbul için yeni bir port ihtiyacının önemli olduğunu, büyük bir ihtiyaç olduğunu söylüyoruz” sözlerini kullandı.

Yeni port için bölgenin belirlendiğine vurgu yapan Ersoy, “Ulaştırma Bakanlığımız da faaliyetlerine devam ediyor. Yenikapı’da bir çalışma var ve bu tamamlanınca tanıtımı yapılacaktır. Bu seneki 200 cruise gemisi, Galataport için geçerli. Kuşadası Çeşme’ye gelen gemiler de mevcut. Antalya’da da ayrıca yanaşanlar var” açıklamasını yaptı.

“Hedeflerde bir sapma yok”

Bu sene için hedeflenen turizm gelirleri ve turist sayısı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Ersoy, “Bu sene hedefimiz 42 milyon turist. Hedeften herhangi bir sapma yok. Gelir hedefimiz ise 35 milyar dolar. Ancak Karadeniz’deki savaş sebebiyle bir kısıtlama ya da engel olur mu gibi endişeler mevcut fakat bakanlık olarak daha önce de duyurdum şimdi de açıklıyorum. Biz 35 milyar dolar gelir ve 42 milyon turist hedefimize sadığız. Turizm Geliştirme Ajansımızla beraber çok yoğun tanıtım süreci geçiriyoruz. Alternatif pazarlarda, Orta Doğu ve Batı pazarlarında özellikle geçen yıla oranla çok ciddi artışlar mevcut. İnşallah devlet ve sektör el ele vererek sene başında açıkladığımız rakamlara varacağız ve rekorlarla yolumuza devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

“Ateşkes sağlanmalı”

Ukrayna - Rusya savaşının turizme etkilerine ilişkin de konuşan Mehmet Ersoy, “Önceliğimiz savaşın sona ermesi ve hızlı bir şekilde barış sürecinin temin edilmesi. Turizm daha sonra geliyor. Bu açıdan başta sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Dışişleri Bakanımız ciddi bir çalışma yapıyor. Dünyada en fazla çaba harcayan ülkeyiz. Şu anda bizim önceliğimiz ateşkesin sağlanması” sözlerini kullandı.

“5 kıtadan misafir getireceğiz”

1 Mayıs itibari ile İstanbul GalataPort’tan hareketle ile her pazar Yunanistan ve Türkiye limanlarını 4 farklı ve 8 ve 15 günlük program dahilinde gezecek yolcu gemisi, kasım ayından sonra Nisan 2023’e kadar 12 günlük programı ile rotasını Doğu Akdeniz’e doğru çevirecek. 2023 Nisan ayına kadar Costa Venezia, aralıksız olarak gerçekleştireceği seferleriyle birlikte İstanbul’u ana port şeklinde kullanan ilk büyük yolcu gemisi olarak kayıtlara geçecek. 

Dört futbol sahası büyüklüğüne sahip olan geminin Türk turizmi için çok önemli olduğuna vurgu yapan Costa Grup ortağı AY Cruise Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Ay, “Dünyanın 5 kıtasından İstanbul’a misafirlerimizi, burada ağırlayacağız. Yalnızca Türkiye değil, Akdeniz’in farklı ülkelerini de ziyaret edecekler. Daha sonra uçakla tekrar ülkelerine göndereceğiz” sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)