Fiyatını duyan ormana koştu

Ülkemizin birçok noktasında sonbahar aylarında ormanlık bölgede yetişen mantar çeşitlerinden ’çıntar’, sezonu 50 TL'den açmıştı. Son yağışların ardından ürün bolluğu yaşanmasına karşın kilogramı 25 ila 35 TL arasında değişiyor. Çıntarın kilogram fiyatının yüksek olması sebebiyle yurttaşlar da ormanlık bölgelere akın ederek mantar toplamaya başladı.

EKONOMİ 10.12.2021, 00:41 11.12.2021, 09:59
Fiyatını duyan ormana koştu

Muğla'nın yemek kültüründe çok önemli bir konumda olan çıntar, kırsal bölgelerde ikamet eden yurttaşlar için ekonomik öneme sahip. Çamlık bölgelerde yetişen mantar, bazı bölgelerde çilmik, melki veyahut kanlıca olarak da biliniyor.

Köylünün geçim kaynağı

Son iki senedir sonbahar aylarının yağışsız ve kurak geçmesi sebebiyle bulunmayan çıntar ürününde bu seneki yağışlar ile birlikte bolluk meydana geldi. Kırsal bölgelerde ikamet edenlerin en önemli geçim kaynağı konumuna gelen çıntar, elle toplanarak kent merkezlerindeki pazarlarda satılıyor.

Yurttaşlar topladıkları mantarları Menteşe ilçesinde satmak amacıyla tezgah açarken, 50 TL'den başlayan kilogram fiyatı 25 ila 35 TL aralığına kadar indi. 

Ormana akın ettiler

Çıntarın kilogram fiyatının yüksek olması sebebiyle yurttaşlar da ormanlık bölgelere akın ederek mantar toplamaya başladı. Çamlık bölgelerde ve kuruyan yaprakların altında yetişen çıntarın bulunması ise çok zor.

Çıntarın pidesi, zeytinyağlı yemeği ve odun ateşinde közlemesi de yapılıyor.











Yorumlar (0)