Fitch’ten Türkiye’nin 2021 ve 2022 enflasyon tahmini

ABD merkezli Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye ekonomisiyle ilgili 2021 ve 2022 yıllarına dair öngörülerini açıkladı.

EKONOMİ 10.03.2021, 10:18
Fitch’ten Türkiye’nin 2021 ve 2022 enflasyon tahmini

Fitch Ratings, ‘Türkiye ve Finansal Kuruluşlar’ adından bir seminer düzenledi. Fitch Direktörü Douglas Winslow, burada yaptığı açıklamada, Türkiye’nin enflasyon oranına dair beklentilerini tek tek paylaştı.

Türkiye’ye ilişkin beklentiler

Douglas Winslow, 2021 yılının enflasyon oranının yüzde 11 seviyelerinde olacağını belirtirken, “Enflasyonun, 2022 yılının sonunda yüzde 9,2 seviyesine gerilemesini bekliyoruz. Bu halen Merkez Bankası'nın tahminlerinin üstünde” diye konuştu

Öte yandan Winslow, “Son 5 yılda rakamlara baktığımızda, Türkiye’de enflasyon ortalama yüzde 11,7 seviyelerinde gerçekleşiyor. Bu aynı grupta değerlendirilen diğer ülkelerin ortalamasından yaklaşık 3 kat fazla” dedi.

‘Bütçe açığı gerileyebilir’

Türkiye’nin mali kıstaslarını da değerlendiren Winslow, “GSYH’na oranla kamu borcu yüzde 40 seviyelerinde seyrediyor. Bu, güvenilir bir mali çıpa olarak karşımızda” açıklamasında bulundu.

Öte yandan Winslow, Fitch’in ‘BB’ notuyla değerlendirdiği diğer ülkelerin kamu borçlarının GSYH’sine oranının yaklaşık yüzde 60 seviyesinde olduğunu vurgu yaptı.

Fitch Direktörü Douglas Winslow, 2020 yılında yüzde 4,5 olan bütçe açığının, 2022 yılında ise yüzde 3,9 seviyelerine gerileyeceğine ilişkin görüşler olduğunu ifade etti.

Türkiye Analisti’nin açıklamaları

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’iin Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Erich Arispe ise, geçen ay yapmış olduğu açıklamasında, “Türkiye’nin kredi notunu ‘negatif’ görünümden ‘durağan’ görünüme revize edilmesinin, yeni oluşan ekonomi ekibiyle tutarlı ve daha doğru politika sentezinin geri dönüşünü yansıtıyor” şeklinde konuşmuştu.
 

Yorumlar (0)