Fitch uyardı: Resesyon riski artıyor

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch Ratings, Kuzey Akım boru hattından gaz arzının tümüyle durmasının Avro Bölgesi'nde resesyon ihtimalini daha da güçlendirdiğini bildirdi.

EKONOMİ 06.09.2022, 20:26
Fitch uyardı: Resesyon riski artıyor

Fitch Ratings tarafından gerçekleştirilen açıklamada, Kuzey Akım boru hattının tümüyle kapatılmasının 2023 yılında Avro Bölgesi GSYH'sinde (Gayrisafi Yurt İçi Hasılası) kuruluşun Haziran 2022'de gerçekleştirdiği tahminlere naran 1,5 ila 2 puanlık düşüşe yol açacağı öngörüldü.

Fitch, geçtiğimiz haziran ayında gerçekleştirdiği tahminlerde, Avro Bölgesi ekonomisinin bu sene yüzde 2,6 oranında ve önümüzdeki yıl ise yüzde 2,1 oranında büyümesinin öngörüldüğü duyurulmuştu.

Almanya örneği verildi

Bahse konu açıklamada, Kuzey Akım boru hattından gaz arzının tümüyle durmasının Avro Bölgesi'nde resesyon ihtimalini daha da kuvvetlendirdiği belirtildi.

Rusya gazının durmasının etkilerinin AB üyesi ülkeler arasında farklılık göstereceği kaydedilen açıklamada, tıpkı Almanya gibi Kuzey Akım boru hattına yüksek derecede bağımlı olan ve doğal gaz kaynaklarını çeşitlendirmek için az seçeneğe sahip olan ülkelerin sınırlı manevraya sahip olduğu ifade edildi.

2 Eylül'de gaz akışı kesilmişti

Söz konusu açıklamada, yüksek gaz fiyatlarının Avrupalı firmaların nakit akışları ve marjları üzerindeki baskıyı artırdığının altı çizilerek, bölgedeki metal ve gübre firmalarının uluslararası emsallerine nazaran rekabet ve üretim kuvvetinin azalması riskleriyle karşı karşıya kaldığı aktarıldı.

Rus enerji firması Gazprom, 2 Eylül 2022'de, Kuzey Akım boru hattı üzerinden doğal gaz sevkiyatının belirsiz bir zamana kadar durdurulduğunu duyurmuştu.

Rus yetkililer, kıtaya yönelik gaz sevkiyatındaki problemlerin yaptırımlar sebebiyle yaşandığını ileri sürerken, Avrupalı yetkililer ise Rusya'nın enerji kaynaklarını adeta bir silah gibi kullandığını öne sürmüştü.

Yorumlar (0)