Fitch'ten 'faiz' uyarısı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch Ratings, Avrupa'daki enerji krizi, Çin'in emlak piyasasında meydana gelen zayıflamanın azalma belirtisinin olmaması ve üçlü faiz artış tehdidi sebebiyle global kredi risklerinin son çeyrekte arttığı yönünde uyarıda bulundu.

EKONOMİ 19.10.2022, 01:29 19.10.2022, 17:20
Fitch'ten 'faiz' uyarısı

Fitch tarafından gerçekleştirilen açıklamada, temel tahminlerin 2023 yılında Avrupa ve ABD'deki resesyonları kapsayacak şekilde revize edildiği, geniş kapsamlı risk ortamının aşağı yönlü olmayı sürdürdüğü aktarıldı.

Açıklamada, Avrupa'daki enerji krizi, Çin'in emlak piyasasında görülen zayıflamanın azalma belirtisinin olmaması ve üçlü faiz artış tehdidi sebebiyle global kredi risklerinin son çeyrekte artış gösterdiği belirtildi. 

Artış trendindeki faiz ortamının, Avrupa'nın doğal gaz problemlerinin bir enerji krizine dönüşmesinin ve Çin'in emlak piyasasının toparlanmamasının zorlu makroekonomik koşullara katkıda bulunduğu kaydedilen açıklamada, bunun olumsuz kredi sonuçları olasılığını artırdığı bildirildi. 

"Kredi riskleri daha da artacak"

Açıklamada, Avrupa doğal gaz piyasasındaki dengenin tesis edilememesinin, Avrupa ve ABD'de 2023 yılında dek devam edecek yüksek enflasyonun, Çin emlak piyasasının toparlanmamasının diğer sektörleri etkileme oranının, Ukrayna-Rusya Savaşı'ndaki ilerlemenin, gelişmiş ülkelerdeki konut piyasası düzenlemelerinin hızının ve sosyal-ekonomik baskılara verilen tepkide yetkililerin gerçekleştirdiği siyasi hatalarının kredi risklerini önemli oranda artıracak olan temel faktörler olduğu ifade edildi.

İklim değişikliği, Çin'in finansal ve makro riskleri, politika ve yönetim riskleri, finansal istikrarsızlık ve stagflasyonun da kilit riskler arasında bulunduğu kaydedilen açıklamada, sürekli artan jeopolitik risklerin ve uzun vadeli siyaset gündemlerinin değişmesinin çok daha fazla politika belirsizliğine sebep olduğunun altı çizildi. 

Yorumlar (0)