Fitch Ratings: Tedarik zinciri üzerindeki baskı kırıldı!

Fitch Ratings adlı kredi derecelendirme kuruluşu tarafından yayımlanan rapora göre tedarik zinciri üzerinde baskı azaldı. Raporda limanlarda yaşanan tıkanıklığın azaldığı ve kargo taşımacılığı süresi düştüğü kaydedildi. Buna rağmen Çin'in uyguladığı "koronavirüste sıfır vaka" politikasının yeni sorunlara yol açabileceği belirtildi.

EKONOMİ 12.08.2022, 19:09 Hakan Öksüz
Fitch Ratings: Tedarik zinciri üzerindeki baskı kırıldı!

Küresel ekonomik görünüme ilişkin son durum hakkında bir rapor yayımlayan Fitch Ratings, tedarik zincirinin sağlıklı şekilde işleyişini engelleyen baskıların son zamanlarda azaldığını bildirdi. Baskıların azalması nedeniyle küresel ekonomik sistemin durumu ile ilgili pozitif düşüncelerin arttığını kaydeden kredi derecelendirme kuruluşu, "Tedarik zinciri üzerindeki baskının kırılması, yüksek enflasyonla mücadeleye yardımcı olacak." yorumunda bulundu.

Limanlarda yaşanan tıkanıklık azaldı

Teslimat sürelerinin son aylarda azaldığına işaret eden Fitch Ratings, "Limanlarda yaşanan tıkanıklık sorunu daha kolay çözülmeye başlandı. Biriken siparişlerin sayısında düşüş görülüyor. Navlun ücretleri (taşınan mallar için gemi şirketlerine ödenen ücret) azaldı. Bu iyileşmeler, son yıllarda tedarik zinciri üzerine binen yükün azaldığına işaret ediyor. Söz konusu gelişmeler, küresel ekonomide pozitif bir ivmenin yakalanması için cesaret verici olacaktır." ifadelerine yer verdi.

Kargo taşımacılığı süresi düştü

Edinilen bilgilere göre geçen yılın eylül ayından bu yana bazı rotalardaki navlun ücretlerinde yaklaşık yüzde 70'lik düşüş görüldü. Kargo taşımacılığı süresi ise ortalama 122 günden 90 güne indi. ABD'deki limanlarda son yıllarda yaşanan tıkanıklığın da ortadan kalktığı belirtiliyor. Geçen yılın kasım ayından bu yana limanlarda yaşanan tıkanıklığın yüzde 80 oranında düştüğü kaydedildi. 

Göstergeler olumlu ama risk devam ediyor!

Siparişlerdeki yığılmanın 2022 yılında hafiflediği aktarıldı. Özellikle pandemi döneminde yaşanan yarı iletken tedariki sorununun da büyük oranda çözüldüğü belirtildi. Bütün olumlu işaretlere rağmen risklerin halen daha sürdüğü kaydedildi. Koronavirüste sıfır vaka politikasına devam eden Çin'de kapanma uygulamalarının devam ettiğine işaret edildi. Bu durum nedeniyle 2022'nin son ayları ile 2023 yılında tedarik zincirinde benzer sıkıntıların yaşanabileceği ifade edildi.

Yorumlar (0)