Financial Times yazdı: İngiltere, ekonomik sorunlarla boğuşuyor

Dünyaca ünlü Financial Times gazetesi, İngiltere’nin içinde bulunduğu ekonomik koşulların gelecek açısından kaygı verici olduğunu yazdı. 

EKONOMİ 27.06.2022, 11:13 28.06.2022, 13:31
Financial Times yazdı: İngiltere, ekonomik sorunlarla boğuşuyor

Enflasyon rakamlarının tarihi seviyelere yükseldiği İngiltere’de, işçi maaşları da huzursuzluk yaratmaya devam ediyor. Son dönemde düşük büyüme hızı ile dikkat çeken İngiltere, bir yandan da artan enflasyon rakamları ve birçok alanda işçi bulunamaması sebebiyle sıkıntılı bir süreçten geçiyor. 

İngiltere’deki ekonomik durgunluk, tedirginlik yaratıyor

İngiltere’deki son durumu okuyucularına aktaran Financial Times gazetesi, yayımladığı makalede dikkat çekici ifadelere yer verdi. İngiltere Merkez Bankası’nın faiz oranları konusunda ılımlı bir artış sürecine girdiği vurgulanan makalede, ekonomik durgunluğun ülke vatandaşlarının refah seviyesine ciddi bir darbe vurduğu belirtildi. 

“İşçi sorunları, demir yollarından British Airways’e kadar her alanda görülebiliyor”

İngiltere’nin uzun yıllardır görülmemiş bir ekonomik krizle karşı karşıya olduğunu yazan Financial Times, “Uzun yıllardır istikrarını korumayı başaran İngiliz ekonomisi, büyük bir durgunluğun içine girdi. Bu durum, ülkedeki işçi huzursuzluğunu da artırdı. İşçi sorunları, demir yollarından British Airways’e kadar her alanda görülebiliyor” ifadelerini kullandı.

“Beklenmeyen enflasyon, ülkede tüm vatandaşları ağır bir krizle baş başa bıraktı”

İngiltere’de artan enflasyon rakamlarının maaşları erittiği belirtilen makalede, “Öğretmenlerden kamu çalışanlarına kadar herkeste bir huzursuzluk hâkim. Beklenmeyen enflasyon, ülkede tüm vatandaşları ağır bir krizle baş başa bıraktı. Bu durum da sosyal huzursuzluğu ortaya çıkaran en önemli faktör” denildi. 

2023 yılının sonunda beklenen enflasyon oranı yüzde 4,7

İngiltere’de artan maliyetlere dikkat çeken Financial Times, “Ülkedeki gıda ve enerji dışındaki tüm malların etiketleri son 2 senede yaklaşık olarak yüzde 8 oranında arttı. Bu oran, avro bölgesinde yalnızca yüzde 4,7 olarak kaydedildi” ifadelerine yer verdi. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), İngiltere’deki enflasyon rakamlarının 2023 yılının sonunda yüzde 4,7 olacağını tahmin ediyor. 

“İngiltere Merkez Bankası’na yönelik güven eksikliği hissediliyor”

İngiliz vatandaşlarının enflasyon karşısında eriyen birikimlerini telafi etmek için çeşitli girişimlere başvurduğunu yazan Financial Times, yayımladığı makalede şunları kaydetti:

“Hızla artan enflasyon rakamları sonrası İngiliz halkı, kaybettiklerini yaşam standardını yeniden yakalayabilmek için alternatif yollar arıyor. Bu durum aynı zamanda yüksek ücrete sahip çalışanlar için de büyük bir sorun olarak ortaya çıkıyor. Ülke ekonomisinde gelinen son durum sebebiyle İngiltere Merkez Bankası’na yönelik güven eksikliği hissediliyor. Enflasyon hedeflerinin tutturulamaması halinde bu güven eksikliği ülke genelinde daha çok seslendirebilir.”

Yorumlar (0)