FED’in faiz kararı sonrası 'işsizlik ve kripto paralar' ile ilgili endişelendiren tahmin

ABD Merkez Bankası (FED) federal fonlama faizini 75 baz puan artışla birlikte yüzde 3-3,25 aralığa yükseltti. Bu kararla birlikte FED, üçüncü defa üst üste faizi 75 baz puan artırmış oldu. Kararı değerlendiren Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner, “Faiz oranının yükseltilmesi ekonomik resesyona sebep olma riski barındırıyor. Bu da dolaylı bir şekilde işsizlik oranının yükselmesine sebep olabilir” şeklinde konuştu.  

EKONOMİ 22.09.2022, 10:41 23.09.2022, 08:53
FED’in faiz kararı sonrası 'işsizlik ve kripto paralar' ile ilgili endişelendiren tahmin

Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner, FED’in faiz artırımı kararını değerlendirdi.

"Ekonomik resesyona sebep olma riski var"

“FED ekonomik büyümeye darbe vurmadı fakat yüksek faize de izin vermedi” şeklinde konuşan Tufaner, “Faiz tavanı beklenenin üstünde açıklandı ve daha uzun sıkı para politikasını devam ettirecek şahin bir duruş sergiledi” sözlerini kullandı. 

İşsizlikte ve ekonomik büyüme ile ilgili gelecek revizyonun önemli olduğunu söyleyen Beykent Üniversitesi’nden Doç. Dr. Batuhan Tufaner, “Faiz oranının yükseltilmesi ekonomik resesyona sebep olma riski barındırıyor. Bu da dolaylı bir şekilde işsizlik oranının yükselmesine neden olabir” açıklamasını yaptı. 

“Kripto paralar için risk” 

Politika faizinin finansal piyasaları da etkilediğini ifade eden Tufaner, “Faiz artırımı kripto para ve hisse senedi gibi riskli varlıklar için oldukça riskli. Yatırımcıların ellerindeki tasarruflarını kripto para yatırımı ve hisse senedinden ziyade yüksek faizli ABD tahvillerinde değerlendirme eğilimine girmeleri imkan dahilinde. Bu sebeple, kripto para ve hisse senedi piyasalarında bir geri çekilme kimse için sürpriz olmayacaktır. FED’in politika tutanaklarına bakıldığı zaman bir değişiklik yok. Yapılan son toplantıyla aynı hedeflere doğru gidildiği görülüyor. 2022 yılı için faiz artırımının 200 baz puana tamamlanması beklenebilir. Faiz artırımının uluslararası sektördeki etkisi ise bütün ülkeleri ilgilendiren bir şey. Doların güçlenmesi hem gelişmiş hem de gelişmekte olanlar açısından bir risk” sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)