Fed yetkilisinden 25 baz puanlık artış sinyali

ABD Merkez Bankası (Fed) Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, sonraki toplantıda 25 baz puanlık faiz artırımı kararının verilmesinden yana olduğunu söyledi. Şu anki veriler ışığında gelecek dönem için daha az türbülans beklediğine değinen Waller, buna rağmen para politikasındaki sıkılaştırmanın devam etmesi gerektiğini belirtti.

EKONOMİ 21.01.2023, 14:43 Hakan Öksüz
Fed yetkilisinden 25 baz puanlık artış sinyali

Ukrayna-Rusya savaşıyla küresel çapta derinleşen sorunlar, 2022 yılının kriz ve belirsizliklerle geçmesine neden oldu. Son aylarda faiz artırımı hızını düşüren ABD Merkez Bankası (Fed), piyasada pozitif bir havanın hakim olmasını sağladı. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, gelecek dönemde türbülansın azalacağı mesajını verdi.

"25 baz puanlık faiz artışından yanayım"

Bir sonraki Fed toplantısında politika faizinde 25 baz puanlık artırıma gidilmesi gerektiğinden yana olan Waller, Dış İlişkiler Konseyi'nde (CFR) yaptığı konuşmada, "Bir yıl önce para politikasında sıkılaştırma dönemi başladı. Bu faiz artışlarında hedefimiz, enflasyonu yüzde 2 civarına çekmekti. Bu nedenle ekonomik aktivite ve talepte yavaşlamaya gittik. Bunun yansımalarını tüketici harcamalarında gördük." dedi.

"Para politikasındaki sıkılaştırmanın sürmesi gerekiyor"

Ekonomik büyüme hızının yavaşladığı ancak buna rağmen iş gücü piyasasının güçlü duruşunu sürdürdüğüne değinen Waller, "İstihdam tarafından ciddi bir iyileşme mevcut. Bu vaziyet, enflasyonu düşürme hedefimize odaklanmamız için bize alan yarattı. Aralıkta ılımlı bir seyir izlendi ancak halen daha tedbirli davranmaya devam etmeliyiz. Para politikasındaki sıkılaştırmanın sürmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)