Fed yetkilisi: Dijital varlıkların düzenlenmesi şart!

Dijital varlıkların mutlaka düzenleyici bir çerçeve içinde alınması gerektiğini kaydeden ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Lael Brainard, Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) ve stabil kripto paralarla ilgili açıklama yaptı.

EKONOMİ 26.05.2022, 22:35 27.05.2022, 02:06 Hakan Öksüz
Fed yetkilisi: Dijital varlıkların düzenlenmesi şart!

Dijital ortamda var olan kripto paralar, son yılların en popüler yatırım araçlarından birine dönüştü. Dünya çapında milyonlarca yatırımcı çeken kripto piyasası, yaklaşık 2 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaştı. Kripto paraların herhangi bir devlet ya da finansal kuruluş tarafından denetlenemez yapıda olması, gözlerin bu alana çevrilmesine neden oldu. 

Merkez Bankası Dijital Para nedir?

Hükümetler ve finansal kuruluşlar, devletlerin merkez bankalarına bağlı olan Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) üzerinde çalışmaya başladı. CBDC projesi, dijital ortamda üretilen ancak merkez bankaları tarafından denetlenebilen bir varlık türü olacak. Bu dijital varlıkların kâğıt para olarak karşılıkları, merkez bankalarının kasalarında yer alacak.

"Finansal istikrarın korunması için düzenleme şart"

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Lael Brainard, CBDC'ler ile ilgl düzenlenen bir oturuma katılarak önemli açıklamalarda bulundu. Stabil kripto para olan UST'nin son haftalarda çöküşünü hatırlatan Brainard, yatırımcıların ve finansal istikrarın korunması için dijital varlık piyasasının düzenlenmesi gerektiğini kaydetti.

"Stabil coinlerle birlikte kullanılabilir"

Eşit rekabet için dijtal varlıkların regüle edilmesinin oldukça önemli olduğuna değinen Brainard, "Fiziki paralar, şu an dijital varlıklara göre çok daha güvenli. Çünkü merkez bankası kasalarından maddi bir karşılığı var. Merkez Bankası Dijital Para Birimi de böyle olacak. Tek farkı, dijital ortamda üretilecek olması. Dijital ortamda var olacak. Stabil coinleri tamamlayıcı şekilde kullanılabilir." dedi.

Fed Başkan Yardımcısı Lael Brainard, ABD'de fiziki para kullanımının 2017'den bu yana yüzde 31'den yüzde 20'ye indiğini söyledi.

Yorumlar (0)