FED raporunda 'kırılganlık' uyarısı

Finansal İstikrar Raporu'nun, Amerikan finansal sistemine yönelik değerlendirmelerin bulunduğu kasım sayısı yayımlandı. Raporda, riskli varlıkların fiyatlarının genel anlamda daha da arttığı, varlık fiyatlarının önemli düşüşlere karşı kırılgan kalmayı sürdürdüğü açıklandı.

EKONOMİ 09.11.2021, 09:44 11.11.2021, 09:27
FED raporunda 'kırılganlık' uyarısı

ABD Merkez Bankası, riskli varlıkların fiyatlarındaki artışın ve varlık fiyatlarındaki kırılganlığın devam ettiğini bildirdi.

“Riskli varlık fiyatları yükselmeye devam ediyor”

Amerikan finansal sistemindeki duruma yönelik değerlendirmelerin bulunduğu Fed’in Finansal İstikrar Raporu'nun 2021 yılı Kasım sayısı yayımlandı. Raporda, Mayıs ayından beri riskli varlıkların fiyatlarında daha da artış yaşandığı belirtildi.

Fed'in söz konusu raporunda, yatırımcıların risk duyarlılığının hasara uğraması, salgınının kontrol altına alınmasında yakalanan ilerlemenin hayal kırıklığıyla sonuçlanması ya da ekonomik toparlanmanın ivmesini kaybetmesiyle varlık fiyatlarında yaşanan önemli düşüşlere karşı kırılgan kalmayı sürdürdüğü ifade edildi.

Küçük işletmeler için salgın sürecinde Delta varyantının yayılmasının, görünümdeki gelişmeleri yavaşlattığına dikkat çekilen raporda, hanehalkı kırılganlığına yönelik temel ölçütlerin genel anlamda salgın öncesi seviyelere geri döndüğü bildirildi.

“Salgın belirsizliği risk oluşturabilir”

Raporda, hükümet yardım programlarının sonlandırılması ve salgın sürecine ilişkin belirsizliğin hanehalkı için önemli riskler yaratabileceğine vurgu yapıldı.

Bu yıl, banka karlılıklarının güçlü olduğu ve sermaye verilerinin yasal gerekliliklerin üzerinde kaldığı aktarılan raporda, yaşanan gelişmelere rağmen salgın dönemindeki belirsizlikteki artışın ABD ve dünyadaki finansal kurumlar, varlık piyasaları ve borç alanlar için tehlike teşkil edebileceği aktarıldı.

Raporda, Çin'de gayrimenkul sektöründeki streslerin haricinde bilhassa yüksek borçlu yükselen piyasa ekonomilerindeki finansal şartlardaki keskin sıkılaşmanın, ABD finansal sistemi için birtakım riskler oluşturabileceği de belirtildi.

Finansal istikrara ilişkin tehditlere yönelik aracı kurumlar, siyasi danışmanlık şirketleri ve  yatırım fonları dahil olmak üzere 26 piyasa katılımcısıyla gerçekleştirilen anketinin sonucunun da bulunduğu raporda; kalıcı enflasyonun, aşıya dirençli virüs varyantlarının, Çin'deki düzenleyici risklerin, Çin ile ABD arasında yaşanan gerilimin ve kripto piyasasının en büyük endişe kaynakları olarak görüldüğü dile getirildi.

Yorumlar (0)