FED'in faiz kararı belli oldu!

ABD Merkez Bankası (FED), beklentilere uygun olarak 50 baz puanlık faiz artışına gitti. Politika faizi 0,75-1,00 civarına çıkartıldı.

EKONOMİ 04.05.2022, 22:11 Hakan Öksüz
FED'in faiz kararı belli oldu!

ABD Merkez Bankası (FED) tarafından alınacak faiz kararı merak ediliyordu. Beklentiler, FED'in 50 puanlık faiz artışına gitmesiydi. Beklentiler karşılık buldu ve 50 baz puan artışa giden FED, politika faizini 0,75-1,00 civarına çıkarttı. Konuya ilişkin açıklamada faiz kararının oy birliğiyle alındığı ifade edildi.

Rusya-Ukrayna savaşı ve Covid'in etkisi

FED tarafından yapılan açıklamada koronavirüs salgını ile Rusya-Ukrayna savaşına işaret edildi. Salgının neden olduğu arz-talep dengesizliğinin küresel ekonomiye darbe vurduğu ve enerji fiyatlarının artmasına sebep olduğu aktarıldı.

Öte yandan Ukrayna'da devam eden savaşın da birçok ekonomik zorluğa yol açtığı kaydedildi. Savaşın başlamasıyla birlikte enflasyonda yukarı yönlü bir ivmelenme görüldüğü ve bu baskının halen daha devam ettiği kaydedildi. Savaşın ABD ekonomisi üzerindeki etkileri hakkında kesin yargılar verilemeyeceği ifade edildi.

Tedarik zincirinde aksamalar var

Çin'in yeniden uygulamaya koyduğu koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle tedarik zincirinde aksamaların meydana geldiği kaydedildi. Uzun vadede hedeflenen enflasyon oranının yüzde 2 olduğu ve istihdamın en üst düzeye çıkarılmasının amaçlandığı aktarıldı.

Edinilen bilgilere göre FED'in aldığı 50 baz puanlık artış, son 22 yılın en hızlı faiz artışı olarak kayıtlara geçti. 

Yorumlar (0)