Fed'in faiz indirmesi bekleniyor

ABD Merkez Bankası Fed, bu Çarşamba faiz kararını açıklayacak.

EKONOMİ 17.09.2019, 09:16 17.09.2019, 10:46
Fed'in faiz indirmesi bekleniyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkez Bankasının (Fed), Avrupa Merkez Bankasının (ECB) izinden giderek, çeyrek puanlık bir oranla faiz oranlarını düşüreceği tahmin ediliyor.

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD’de ekonomik durgunluğun olası olmadığını düşündüğünü açıkça belirtse de, ekonomik rüzgârların yoğunlaştığını kabul ediyor. Powell, bu ayın başlarında, "Bütün olası riskleri çok dikkatli izliyoruz ve politikalarımızı bu risklere hitap edecek şekilde yürütüyoruz." diye konuştu. Bu yorumlar, Fed'in 17 ve 18 Eylüldeki toplantısından sonra faiz indiriminin ilan edileceğini öngörmesine yardımcı oldu. Fed, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının maliyeti olarak, Temmuz ayında, on yıl içinde ilk kez faiz oranlarını düşürdü.

Hollandalı bir banka olan ING Bank'ın analistleri, ABD ekonomisinin yurtiçine ve tüketiciye odaklanmış olan kısımlarının oldukça iyi olduğunu ve Fed'in ekonomiye destek sunma kapasitesine sahip olduğunu belirtti.

Trump faktörü

ABD Başkanı Donald Trump, Fed üzerindeki baskıyı korumaya devam ediyor. Kendi Twitter hesabından Fed'in, faiz oranlarını sıfıra veya daha düşük bir seviyeye düşürmesi gerektiğini ve ekonomideki borçları yeniden finanse etmeye başlaması gerektiğini belirten bir tweet paylaştı.

Trump, Fed’e mesaj göndermek için, ECB’nin geçen hafta aldığı faiz kararını referans gösterdi: “Euro, ÇOK güçlü Dolar'a karşı değer kaybetmeye çalışıyor, ABD ihracatına zarar veriyorlar... Ve Fed oturuyor, oturuyor ve oturuyor. Faiz ödeyerek para ödünç alıyorlar!”.

ABD Menkul Kıymetler Kayıtları

Fed'in alacağı karar, S&P 500 ve Dow Jones endekslerini yüksek seviyelere çıkarabilir. Geçtiğimiz hafta, hisse senetleri için olumlu geçti. ABD ve Çin'in ticari müzakerelerdeki imtiyazları, yatırımcıları rahatlattı.

Çin, geçen hafta karides, kanser ilacı, böcek ilacı ve bir düzineden fazla ürünü gümrük vergilerinden muaf tutmaya karar verdi. Trump, 1 Ekimden 15 Ekime kadar planlanan vergi artışını "iyi niyet jesti" olarak nitelendirerek erteledi. Ardından Cuma günü, Pekin ABD soya fasulyesi ve domuz eti satın alımlarının önünü açtı.

Dow Jones, geçen hafta, ardışık üçüncü haftalık kazancına geçen hafta yüzde 1,6 oranında ekleme yaptı. S&P 500 ise neredeyse yüzde 1 arttı ve Nasdaq geçtiğimiz hafta yüzde 0,5 arttı.

Yorumlar (0)