Fed faiz kararını açıkladı: 2018'den bu yana ilk kez...

Fed (ABD Merkez Bankası), 2018 yılından beri ilk defa faiz artırımına gitti ve politika faizini 25 baz puanlık artışla yüzde 0,25-0,50 aralığına yükseltti.

EKONOMİ 16.03.2022, 21:28
Fed faiz kararını açıkladı: 2018'den bu yana ilk kez...

Fed tarafından gerçekleştirilen açıklamada, faiz oranının yükseltilmesi kararının 1'e karşı 8 oy sonucunda alındığı aktarıldı.

FOMC'nin (Federal Açık Piyasa Komitesi) maksimum oranda istihdam ve uzun vadede yüzde 2 oranında enflasyon elde etmeyi hedeflediği kaydedilen açıklamada, para politikasındaki duruşun uygun bir şekilde sıkılaştırılmasıyla birlikte enflasyonun yüzde 2 amacına dönmesinin ve iş gücü piyasalarının kuvvetli kalmasının öngörüldüğü belirtildi.

Bahse konu açıklamada, bu amaçlarının desteklenmesi maksadıyla federal fon oranının yüzde 0,25-0,50'ye yükseltilmesi yönünde karar verildiği ve sürecek olan artışların uygun olacağının düşünüldüğü bildirildi.

Enflasyon 40 yılın zirvesinde

Fed, Kasım 2018'den beri ilk defa faiz artırımına gitti. 

COVID-19 pandemisinin ilk dönemlerinde faizi 0-0,25 aralığına çıkaran Fed, ekonomiye destek vermek maksadıyla varlık alımı yapmaya başlamıştı.

Fed'in bilançosu, pandemi döneminde neredeyse 2 katına çıkmış ve yaklaşık olarak 9 trilyon dolara kadar ulaşmıştı.

Ekonomideki hızlı toparlanmayla birlikte gelen enflasyondaki artış Fed yetkililerini para politikalarında değişiklik yapamaya zorlarken banka Kasım 2021'deki toplantısıyla varlık alımlarında azalmaya gitmeye başlamış, bir sonraki ayda yapılan toplantıda ise varlık alımlarını azaltma hızını daha da artırmıştı.

Ülkede enflasyon Şubat 2022'de senelik yüzde 7,9 ile son 40 yılın en yüksek düzeyine ulaşmıştı.

Yorumlar (0)