Fed faiz kararını açıkladı

Fed (ABD Merkez Bankası), politika faizinde 25 baz puanlık artışa giderek 16 senenin en yüksek düzeyi olan yüzde 4,50-4,75 bandına yükseltti.

EKONOMİ 01.02.2023, 22:56
Fed faiz kararını açıkladı

Fed tarafından gerçekleştirilen açıklamada, faiz oranının yükseltilmesi kararının oy birliğiyle alındığı kaydedildi.

FOMC'nin (Federal Açık Piyasa Komitesi) maksimum düzeyde istihdam ve uzun vadede yüzde 2 oranında enflasyon elde etmeyi hedeflediğinin altı çizilen açıklamada, bu amaçların desteklenmesi adına federal fon oranının yüzde 4,50-4,75 bandına yükseltilmesi yönünde karar verildiği belirtildi.

Açıklamada son verilerin üretim ve harcamada ılımlı bir büyümeyi gösterdiği kaydedilerek, istihdam artışlarının son dönemlerde güçlü olduğu ve işsizlik oranlarının düşük kalmayı sürdürdüğü bildirildi. 

ABD Merkez Bankası'nın açıklamasında, "Enflasyon azaldı fakat hala yüksek kalmayı sürdürüyor." yorumu dikkati çekti.

FOMC'nin enflasyon riskine karşı bir hayli dikkatli olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Ukrayna-Rusya Savaşı çok büyük ekonomik ve insani zorluklara yol açıyor ve artan global belirsizliğe katkı sağlıyor." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, FOMC'nin para politikasının enflasyonu yüzde 2 seviyesine çekecek kadar sınırlayıcı bir duruş sergilemesi amacıyla faiz oranında 'süren' artışların uygun görüleceğinin öngörüldüğü tekrarlandı.

Fed'in açıklamasında, faiz artırımlarının 'boyutu' saptanırken para politikalarındaki kümülatif sıkılaşmanın, para politikalarının ekonomik faaliyetleri ve enflasyonu etkilemesi üzerindeki gecikmelerin, finansal ve ekonomik gelişmelerin göz önünde bulundurulacağı belirtildi. ABD Merkez Bankası'nın bir evvelki karar metninde 'boyutu' ifadesi yerine 'hızı' tercih edilmişti.



Faiz oranı 2007 senesinden beri en yüksek aralıkta

Ülkede yüksek enflasyon karşısında geçtiğimiz sene varlık alım operasyonunu bitirerek faiz artırımlarına başlayan Fed, Mart 2022 toplantısında 25 baz puanlık artışla 2018 senesinden beri ilk defa faiz artışına gitme yönünde karar almıştı.

Fed, Mayıs 2022 toplantısında 50 baz puanlık artış ile 2000 senesinden beri en hızlı faiz artırımını gerçekleştirmesinin akabinde, Haziran 2022 toplantısında 75 baz puanlık artış yaparak 1994 senesinden beri en kuvvetli faiz artışına gitmiş, temmuz, eylül ve kasımdaki toplantılarda da politika faizini yine aynı oranda yükseltmişti.

Geçtiğimiz sene peş peşe dört toplantısında 75 puan faiz artırımına giden ABD Merkez Bankası, geçtiğimiz senenin son toplantısında 50 baz puan artışa gitmiş ve faiz artış hızını azaltmaya başlamıştı.

Son artışla beraber Fed, politika faizini 2007 senesinden beri kaydedilen en yüksek aralığa yükseltti.

Banka, faiz oranını Mart 2022'den beri toplamda 450 baz puan artırdı.

Ülkede enflasyon Haziran 2022'de senelik bazda yüzde 9 ile 1981 senesinden beri en yüksek düzeyi görmesinin akabinde son olarak Aralık 2022 itibarıyla yüzde 6,5'e inmişti.

Yorumlar (0)