Fed faiz kararını açıkladı

Fed (ABD Merkez Bankası), politika faizini 50 baz puan daha artırarak 15 senenin en yüksek düzeyi olan yüzde 4,25-4,50 bandına yükseltti. Fed Başkanı Powell, "Sıradaki toplantıda çok daha yavaş bir faiz artırımına gitmek mantıklı olabilir." dedi.

EKONOMİ 14.12.2022, 22:40 15.12.2022, 01:00
Fed faiz kararını açıkladı

Fed tarafından gerçekleştirilen açıklamada, faiz oranının yükseltilmesi kararının oy birliğiyle alındığı kaydedildi.

FOMC'nin (Federal Açık Piyasa Komitesi) uzun vadede yüzde 2 oranında enflasyon ve maksimum istihdam elde etmeyi hedeflediğinin altı çizilen açıklamada, bahse konu hedeflerin desteklenmesi adına federal fon oranının yüzde 4,25-4,50 bandına çıkarılmasına karar verildiği belirtildi.

Böylelikle Fed, politika faizini 2007 yılından beri en yüksek aralığa çıkarmış oldu.

Peş peşe dört toplantısında 75 puan faiz artırımına giden ABD Merkez Bankası, senenin son toplantısında faiz artış hızında yavaşlamaya gitti.

Piyasa beklentileri de ABD Merkez Bankası'nın politika faizini 50 baz puan artırmasına yönelikti.



Enflasyon geriliyor

Yüksek enflasyona karşı Mart 2022'de varlık alım operasyonunu tamamlayan ve faiz artışlarına start veren Fed, marttaki toplantısında 25 baz puanlık artışla 2018 yılından beri ilk defa faiz artırımına gitme yönünde karar almıştı.

Fed, mayıs ayındaki toplantısında 50 baz puan ile 2000'den beri en hızlı faiz artışını yapmasının akabinde, haziran ayı toplantısında 75 baz puanla 1994 yılından beri en kuvvetli faiz artırımına gitmiş, temmuz, eylül ve kasımdaki toplantılarda da politika faizini yine aynı oranda artırmıştı.

Son artışla beraber ABD Merkez Bankası, faizleri Mart 2022'den beri toplamda 425 baz puan yükseltmiş oldu.

Ülkede enflasyon haziran ayında senelik yüzde 9 ile 1981 senesinden beri en yüksek düzeyi görmesinin akabinde son olarak geçtiğimiz ay yüzde 7,1'e inmişti.

Jerome Powell ise "Enflasyonda gerilemeye dair çok daha net kanıtlar görmemiz lazım. Artık faiz oranlarını hangi hızla artırdığımız değil, hangi seviyeye kadar artırdığımız ve orada ne kadar uzun süre kalacağımız önemli. Sıradaki toplantıda çok daha yavaş bir faiz artırımına gitmek mantıklı olabilir." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)