Fed faiz kararını açıkladı

Fed (ABD Merkez Bankası), politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 3,00-3,25 bandına yükseltti.

EKONOMİ 21.09.2022, 21:41 23.09.2022, 08:54
Fed faiz kararını açıkladı

Fed tarafından gerçekleştirilen açıklamada, faiz oranının yükseltilmesi kararının oy birliğiyle alındığı kaydedildi.

FOMC'nin (Federal Açık Piyasa Komitesi), en yüksek oranda istihdam ve uzun vadede yüzde 2 oranında enflasyon elde etmeyi hedeflediğinin altı çizilen açıklamada, bu amaçların desteklenmesi adına federal fon oranının yüzde 3,00-3,25 bandına çıkarılmasına karar verildiği belirtildi.

Piyasalardaki genel beklenti Fed’in politika faizini iki ayın ardından bu ay da 75 baz puan yükseltmesi yönündeydi. Piyasalarda ABD Merkez Bankası'nın politika faizinde 1980’li yıllardan bu yana ilk defa 100 baz puanlık artış yapacağı beklentisi ise yüzde 20’lerde kalmıştı.

Fed’in açıklamasında, önümüzdeki ayki toplantılarda faiz artırımlarının sürmesinin uygun olacağı yönündeki yönlendirmenin tekrar kullanılması da dikkatlerden kaçmadı.

ABD Merkez Bankası'nın ekonomik verilere yönelik projeksiyonunda ise banka yetkililerinin bu sene sonu için ortalama faiz beklentisinin yüzde 4,4 olduğu kaydedilirken, önümüzdeki senenin sonu için ise yüzde 4,6 olarak bildirildi.

Ülkede enflasyon 41 yılın zirvesinde

Fed, koronavirüs salgınının akabinde hızlı ekonomik toparlanmayla birlikte gelen yüksek enflasyon baskısıyla geçtiğimiz senenin son çeyreğinde para politikası tonunda değişikliğe gitmeye başlamıştı.

Banka, Mart 2022'de varlık alım operasyonunu sona erdirerek faiz artırımlarına başlamıştı.

Fed, geçtiğimiz mart ayındaki toplantısında 25 baz puanlık artışla 2018 senesinden beri ilk defa faiz artırımına gitme yönünde karar alırken, mayıs toplantısında ise 50 baz puanlık artışla 2000'den beri en hızlı faiz artışını yapmıştı.

Banka hazirandaki toplantısında 75 baz puanla 1994 yılından beri en sert faiz artırımına gitmiş, temmuz ayındaki toplantıda da yine aynı oranda artırmıştı. 

Ukrayna-Rusya Savaşı ve Çin'de koronavirüs salgınına karşı alınan karantina tedbirlerinin tedarik zincirindeki sıkıntıları daha da artırmasıyla birlikte yükseliş trendini sürdüren enflasyon, Fed üzerindeki baskıyı artırmıştı.

Ülkede enflasyon, haziranda senelik yüzde 9,1 ile Kasım 1981 tarihinden beri en yüksek düzeye ulaşmasının akabinde temmuzda yüzde 8,5’e ve ağustosta yüzde 8,3’e inmesine karşın beklentilerin bir miktar üzerinde seyir izlemişti. 

Yorumlar (0)