Fed faiz kararını açıkladı

Fed faiz kararını açıkladı. Banka, politika faizini yüzde 0-0,25 bandında sabit tuttu.

EKONOMİ 26.01.2022, 22:30
Fed faiz kararını açıkladı

Fed (ABD Merkez Bankası), tüm dünyanın büyük bir merakla beklediği faiz kararını duyurdu.

Banka, beklentilere paralel bir şekilde politika faizini yüzde 0-0,25 bandında sabit tutarken, mart ayı için varlık alım programını sıfırlama ve faiz artırımlarına başlama sinyali verdi.

Mart ayında faiz artırımı bekleniyor

Fed’in 16 Mart 2022'deki toplantısında ilk faiz artışını yapması ve 2022 yılı toplamında 4 defa faiz artırması öngörülüyor.

Açıklanan karar metninde faiz artışlarının yakın dönemde başlayacağı kaydedilirken, bilançonun küçültülmesine ilişkin operasyonun da sıkılaşmanın akabinde gerçekleşeceği kaydedildi.

Fed'in kararına ilişkin ankete katılan ekonomistlerin beklentisi de politika faizinin sabit bırakılacağı şeklindeydi.

Enflasyon zirvede

Fed Başkanı Jerome Powell, iki hafta evvelki konuşmasında enflasyonu indirmek için gereken her şeyi yapacaklarını dile getirmiş fakat "An itibarıyla bulunduğumuz yerden normale doğru giden çok uzun bir yol var.” sözlerini sarf etmişti.

ABD’de senelik tüketici enflasyonu Aralık 2021'de yüzde 7 ile son 39 senenin zirvesine yükselmişti.

Fed tutanaklarında faiz oranlarının düşünülenden daha erken artırılabileceği ve bilançodaki varlıkların düşürülebileceği ifadelerine yer verilmişti. Ayrıca Fed mensuplarının global arz darboğazlarına dair endişeleri de dikkat çekmişti. Tutanakların akabinde Fed'in faiz artırımlarına yönelik tahminler Mart 2022'ye çekilmişti.

Yorumlar (0)