Fed'den dikkat çeken faiz mesajı

Fed'in (ABD Merkez Bankası) son toplantısına ait tutanaklar, ABD'de enflasyon önemli ölçüde düşene dek faiz artırımlarının süreceğini ve faiz artışlarındaki hızın gelen verilerle bağlantılı olacağını ortaya koydu.

EKONOMİ 17.08.2022, 23:45
Fed'den dikkat çeken faiz mesajı

Fed, FOMC'nin (Federal Açık Piyasa Komitesi) 26-27 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilen toplantısına dair tutanakları yayımladı.

Faiz artırımlarının süreceği sinyali verildi

Politika faizinin 75 baz puanlık artışla yüzde 2,25 ila 2,50 bandına çıkarıldığı son toplantının tutanakları, enflasyon önemli oranda düşene dek faiz artırımlarının süreceğini gösterdi.

Tutanaklarda, iş gücü piyasasının kuvvetinin, ekonomik faaliyete dair mevcut GSYH (gayrisafi yurtiçi hasıla) verilerinin gösterdiğinden çok daha kuvvetli olabileceği ve bunun GSYH verisinde yukarıya doğru bir revizyon ihtimalini artırdığı kaydedildi.

ABD Merkez Bankası yetkililerinin enflasyon baskılarının azaldığına ilişkin şu ana dek çok az kanıt olduğu hususunda aynı düşüncede olduğunun altı çizilen tutanaklarda, arz darboğazlarının fiyat baskılarına katkı sunmayı sürdürdüğü belirtildi.

Tutanaklarda, talepteki yavaşlamanın enflasyon baskılarını düşürmede önemli rol oynayacağına işaret edildi.

Faiz oranı üzerinde devam eden artışların uygun olacağının öngörüldüğü ifade edilen tutanaklarda, "Enflasyonun hedefin bir hayli üzerinde kalmasıyla, yetkililer, FOMC'nin maksimum fiyat istikrarı ve istihdam hedeflerini harfiyen yerine getirmek adına kısıtlayıcı bir politika duruşuna geçiş yapmanın gerekli olduğu düşüncesine vardılar." denildi.

Yeni faiz kararı 20-21 Eylül'de açıklanacak

Tutanaklarda, faiz artışlarındaki hız ve gelecekteki politika sıkılaştırmasının ne boyutta olacağının, ekonomik görünüme dair gelen verilerin olası etkilerle ve görünüme yönelik risklerle ilişkili olacağı ifade edildi.

Bahse konu tutanaklarında, "Yetkililer tarafından para politikası duruşu daha da sıkılaştırıldıkça, kümülatif politika ayarlamalarının ekonomik çalışmalar ve enflasyon üzerindeki olumlu ya da olumsuz etkilerini değerlendirirken, faiz artışlarındaki hızı bir noktadan sonra yavaşlatmanın uygun olacağı konusunda hemfikirler." yorumunda bulunuldu.

ABD Merkez Bankası'nın bir sonraki FOMC toplantısının önümüzdeki 20-21 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

Yorumlar (0)