Fed'den dikkat çeken faiz mesajı

Fed'in (ABD Merkez Bankası) son toplantısına ait olan tutanaklar, Fed yetkililerinin fiyat istikrarı amacına ulaşmak için çok daha sıkı bir politika duruşuna geçiş yapılması ve bu duruşun devam ettirilmesi gerektiğini kararlaştırdığını gösterdi.

EKONOMİ 12.10.2022, 23:25 13.10.2022, 17:16
Fed'den dikkat çeken faiz mesajı

Fed, FOMC'nin (Federal Açık Piyasa Komitesi) 20-21 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen toplantısına dair tutanakları paylaştı.

Politika faizinin 75 baz puanlık artışla yüzde 3,00-3,25 bandına yükseltildiği son toplantıya ait tutanaklar, enflasyonun düşürülmesi amacıyla faiz artırımlarının bir süre daha süreceğini gösterdi.

Bahse konu tutanaklarda, "Yetkililer, ABD Merkez Bankası'nın maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerini başarmak için FOMC'nin çok daha sıkı bir politika duruşuna geçiş yapması ve akabinde bu duruşu devam ettirmesi gerektiği yönünde karara vardı." denildi. 

"Enflasyon kademeli bir şekilde azalacak"

Enflasyonun çok yüksek seyretmeyi sürdürdüğü ve uzun vadeli yüzde 2 enflasyon hedefinin bir hayli üzerinde olduğunun gözlendiği kaydedilen tutanaklarda, son zamanlardaki enflasyon verilerinin genel itibarıyla beklentilerin üzerinde geldiği ve bununla ilişkili olarak enflasyonun beklenenden daha yavaş düştüğü belirtildi.

Tutanaklarda, "Birçok yetkili, enflasyonu düşürebilmek için çok az tedbir almanın maliyetinin, çok fazla tedbir almanın maliyetinden daha büyük olabileceğinin altını çizdi." yorumuna yer verildi.

Bazı yetkililerin, mevcut global finansal ve ekonomik ortamda, ekonomik görünüm üzerinde negatif etki riskini azaltmak maksadıyla daha fazla politika sıkılaştırmasının hızını ayarlamanın önemli olacağını düşündüğü vurgulanan tutanaklarda, yetkililerin, enflasyon baskılarının kademeli bir şekilde azalacağı düşüncesinde oldukları ifade edildi.

Sıradaki toplantı 1-2 Kasım'da

Tutanaklarda, yetkililerin politika ayarlamalarında kümülatif etkileri değerlendirirken, bir noktadan sonra faiz artırımlarının hızını düşürmenin uygun olacağı hususunda anlaşmaya vardığı aktarıldı.

Yetkililerden bazılarının para politikası sınırlayıcı bir bölgeye taşındıkça risklerin çok daha iki taraflı duruma geleceğini gözlemlediği bildirilen tutanaklarda, global ekonomik görünüm ve diğer ülkelerdeki parasal sıkılaşmanın zayıflaması da dahil olmak kaydıyla gelecek dönemde Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ekonomik faaliyeti sınırlayabilecek faktörlerin arttığı kaydedildi.

ABD Merkez Bankası'nın bir sonraki FOMC toplantısının 1-2 Kasım 2022'de gerçekleşmesi planlanıyor.

Yorumlar (0)