Fed'den 'daha kısıtlayıcı duruş' sinyali

Fed'in (ABD Merkez Bankası) son toplantısına ait olan tutanaklar, yüksek enflasyon baskılarının sürmesi durumunda para politikasında daha da kısıtlayıcı bir duruşun benimsenebileceğini gösterdi.

EKONOMİ 07.07.2022, 00:20
Fed'den 'daha kısıtlayıcı duruş' sinyali

Fed, FOMC'nin (Federal Açık Piyasa Komitesi) 14-15 Haziran tarihlerinde düzenlenen toplantısına dair tutanakları yayımladı.

Politika faizinin 75 baz puanlık artışla yüzde 1,50-1,75 bandına yükseltilen son toplantının tutanakları, bankanın yüksek enflasyonun sürmesi durumunda para politikasında 'çok daha kısıtlayıcı' olabileceğini ortaya koydu.

Tutanaklarda, "Mensuplar, ekonomik görünümde kısıtlayıcı bir politika duruşuna geçiş yapma gerekliliği hususunda aynı fikirdeydi ve yüksek enflasyon baskılarının sürmesi durumunda daha da kısıtlayıcı bir duruşun sergilenebileceği ihtimalini kabul ettiler." yorumu yer aldı.

Bu ayda faiz artırımı bekleniyor

ABD Merkez Bankası yetkililerinin politika sıkılaşmasının büyümedeki hızı bir süre için yavaşlatabileceğini kabul ettiği kaydedilen tutanaklarda, enflasyonun yüzde 2'lere düşürülmesinin devam ettirilebilir bir temelde en fazla istihdama ulaşılması için önemli olduğunun altı çizildi.

Tutanaklarda, çok sayıda katılımcının, FOMC'nin politika duruşunu olması gerektiği gibi ayarlama kararlılığının sorgulaması durumunda yüksek enflasyonun kalıcı bir hal alabileceği yönünde önemli bir riskin olduğunu değerlendirdiği ifade edildi.

Fed yetkililerinin bu ayki toplantısında 50 veyahut 75 baz puanlık bir faiz yükselmesinin uygun olacağı görüşünde olduğunun altı çizilen tutanaklarda, yetkililerin büyük çoğunluğunun enflasyonun kalıcı bir hal alma riskini gördüğü belirtildi.

Enflasyonun yüzde 2'ye inmesi zaman alacak

Bahse konu tutanaklarda, arz sınırlamalarının enflasyonun kontrol altına alınması için yeterince gevşediğine ilişkin bugüne dek çok az kanıt görüldüğü aktarıldı.

Fed yetkililerinin büyük bir kısmının büyümeye yönelik olarak aşağı yönlü riskler gördüğü kaydedilen tutanaklarda, enflasyonun yüzde 2'ye inmesinin ise büyük olasılıkla biraz vakit alacağı ifade edildi.

Ülkede mayıs ayında yüzde 8,6 ile 41 senenin zirvesine çıkan enflasyon ABD Merkez Bankası'nın üzerindeki baskıyı daha da artırmıştı.

Fed, geçtiğimiz ayki toplantısında politika faizini 75 baz puan yükselterek yüzde 1,50-1,75 bandına çıkarmış, 1994 yılından beri tek seferde en sert faiz yükselişini gerçekleştirmişti.

ABD Merkez Bankası'nın bir sonraki FOMC toplantısının 26-27 Temmuz'da gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

Yorumlar (0)