FED Başkanı Powell'ın konuşması, piyasaların seyrini değiştirebilir

FED Başkanı Jerome Powell, İsveç Merkez Bankası tarafından düzenlenen sempozyumda bugün saat 17.00'de açıklama yapacak. Yön arayışında olan piyasalar, Powell'ın konuşmasından hareketle gelecek dönemde izlenecek para politikaları hakkında fikir edinmeye çalışacak.

EKONOMİ 10.01.2023, 10:54 10.01.2023, 22:23 Hakan Öksüz
FED Başkanı Powell'ın konuşması, piyasaların seyrini değiştirebilir

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell yapacağı açıklamalar, piyasaların seyri üzerinde etkili olacak. Resesyon endişesinin devam ettiği ABD'de para politikalarına ilişkin belirsizlik arttı. Bu belirsizlik ortamı, piyasalardaki fiyatlamanın yönü konusunda kafa karışıklığına yol açtı.

Kripto piyasasının amiral gemisi Bitcoin, olumlu açıklamaların geleceği beklentisiyle 17 bin 200 dolar bandına çıktı. Hacmin bu yükselişe eşlik etmemesi, rallinin kısa sürebileceği endişesine neden oldu.

Powell, bugün İsveç Merkez Bankasının toplantısında konuşacak

ABD'de perşembe günü açıklanacak enflasyon verileriyle birlikte küresel piyasaların yönünün de belirleneceği kaydedildi. Yatırımcılar, perşembe gübü yapılacak açıklamadan önce büyük pozlara girmek istemiyor. Bu durum, piyasalarda hacimsizliğe yol açıyor. İsveç Merkez Bankasının düzenlediği toplantıda bugün saat 17.00'de açıklama yapacak olan FED Başkanı Jerome Powell'ın, varlık fiyatlarındaki volatiliteyi artıracağı tahmin ediliyor. 

Faiz artışında iki olasılık

Uzmanlara göre enflasyon konusundaki kararsızlık, makroekonomik verilere de yansıdı. Piyasanın yön arayışında olduğu kaydedildi. Chicago Fed Başkanı Charles Evans, bir sonraki toplantıda açıklanacak faiz artışının 25 ya da 50 puan olabileceğini açıkladı. Analistlerin tahminlerine göre FED'in sonraki ay 25 puanlık faiz artırımına gitmesi olasılığı, yüzde 77 civarında. Yüzde 23 ihtimalle ise 50 baz puanlık artışa gidilecek. 

Yorumlar (0)