Fed Başkanı Powell'dan faiz artırımı sinyali

Fed Başkanı Jerome Powell, para politikasının geleceği hakkında konuştu. Fiyat istikrarına kavuşmak için henüz erken olduğunu vurgulayan Powell, "Faiz oranlarında artırıma devam edebiliriz. Kısıtlayıcı politikaları sürdürmeye hazırız ama dikkatli ilerleyeceğiz." ifadelerini kullandı.

EKONOMİ 25.08.2023, 19:22 Hakan Öksüz
Fed Başkanı Powell'dan faiz artırımı sinyali

Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'na katılan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, para politikası hakkında önemli açıklamalar yaptı. Enflasyonu yüzde 2'ye düşürmek için adımlar atmayı sürdüreceklerine vurgu yapan Powell, "2022'de para politikasında ciddi sıkılaştırmaya gittik. Enflasyon şu an zirve seviyelerde değil, bir miktar düştü. Buna rağmen halen daha çok yüksek." dedi.

"Fiyat istikrarı için bir süre daha beklemeliyiz"

Enflasyonun sürdürülebilir seviyeye inmesi için faiz oranlarında artırıma devam edebileceklerine değinen Powell, "Buna hazırız. Kısıtlayıcı politika devam edecek. Manşet enflasyonundaki düşüş iyi ancak bu yanıltıcı sinyal de olabilir. Çekirdek tüketici enflasyonu (yıllık bazda) halen daha yüksek. Fiyat istikrarına kavuşmak için bir süre daha beklememiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Fazla müdahale de az müdahale de riskli"

İş gücü piyasasında dengelenmenin sürmesi beklentisi içinde olduklarını ifade eden Jerome Powell, "Her şeye rağmen ekonomi, beklentilere zıt olarak soğumayabilir. Enflasyonun düşüşündeki ilerleme sekteye uğrayabilir. Bu da para politikasında daha fazla sıkılaştırma anlamına gelecektir. Tabi bu bir ihtimal. Ekonomiye çok fazla müdahale etmek, gereksiz zararlara yol açabilir. Az müdahale ise yüksek enflasyonu kalıcı hale getirebilir. Buradaki dengeyi kurma görevi bizde." değerlendirmelerinde bulundu.

Yorumlar (0)