Fed 1990'larda yaptığını tekrar mı yapmaya çalışıyor?

ABD Merkez Bankası Fed'in bu hafta üçüncü kez faiz düşünmesi bekleniyor.

EKONOMİ 29.10.2019, 10:12
Fed 1990'larda yaptığını tekrar mı yapmaya çalışıyor?

1990 yıllarında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkez Bankası Fed, yavaşlayan yatırım oranları ve küresel büyümede bir zayıflama yaratmasına rağmen ABD ekonomisini canlandırmak adına iki kere faiz oranlarında kesintiye gitmişti.

Bugün Fed, bunun üçüncü kere işe yaramasını umuyor.

Üçüncü dürtme

Bu haftaki toplantılarında, Fed yetkilileri, arka arkaya faizlerde yapılan indirimlerle ekonomiyi benzer şekilde dürtmek için hazır görünüyor. Bu, o zamanki Fed büyümesi Alan Greenspan tarafından 1995 ve 1998 yıllarında “Büyük Moderasyon” olarak da bilinen politikalar, istikrarlı büyüme, düşen işsizlik ve sabitlenmiş enflasyon gibi hareketlerle eşleşecekti.

Fed'den politika faizlerinde bir başka kesintinin olacağına dair net bir görüş belirtilmedi fakat Çarşamba günü faizlerin düşürülmemesi, başka bir kesinti olacağını bekleyen finansal piyasaların yükselmesine neden olabilir. Vadeli işlem piyasalarında milyarlarca dolarlık bahislerin beklenen Fed işlemlerine bağlanmasıyla, Fed'in beklenen seyirden sapması tahvil ve borsalarda keskin dalgalanmalara yol açabilir.

Görünümdeki riskleri dengelemek

Fed'in bu yıl üçüncü olan faiz indirimi Çarşamba günü gerçekleşen toplantı sonrasında açıklanacak. Gecelik gösterge borç verme faiz oranını yüzde 1,5 ile yüzde 1,75 arasında yeni bir aralığa indireceği bekleniyor. 

JP Morgan ekonomisti Micheal Feroli, Fed'in politika yapıcılarının "görünümdeki riskleri dengelemek için kümülatif olarak kestiklerini" belirtip, ekonominin yolunda devam edeceğini vurgulayabileceğini söylüyor.

Fed büyük olasılıkla daha fazla eylem için kapıyı kapatmayacak, ancak gelecekteki politika hareketlerine karar vermede sabırlı davranabilir.

Öncesi ve sonrası

Fed'in bugün karşılaştığı zorluklar ile 1990'larda karşılaştığı sorunlar arasında oldukça fazla benzerlik var.

Temmuz 1995’te, Fed yetkilileri, şimdi olduğu gibi, beklenenden daha yavaş bir büyümenin iş yatırımlarını, işe alım planlarına ve nihayetinde hane halkı harcamalarına zarar verip vermeyeceğini tartışıyorlardı.

Avrupa'daki zayıf büyüme bugün ABD şirketleri için bir risk olarak görüldüğü gibi, Fed'in altı aydaki üç faiz indiriminin ilkini kabul ettiği toplantı tutanaklarına göre, o zaman Kanada ve Japonya için zayıf bir görünümden dolay endişeleniyordu.

O dönemki San Francisco Fed'in başkanı olan eski Fed Başkanı Janet Yellen, "Son altı hafta boyunca iyimserliğim azaldı." demişti.

Powell ve meslektaşları indirimlerin devam etmemesi için hiçbir sebep bulunmadığını ve bunu yapmaya çalışmak için "uygun" davranmaya söz verdiklerini belirtiyorlar.

Fed'in son politika kararını Çarşamba günü ilan etmesi planlanıyor. Fed Başkanı Jerome Powell, ilandan yarım saat sonra bir basın toplantısı yapacak.

Yorumlar (0)