Fatih buldu, Arap basını böyle gördü!

Arap gazetesi Şark-ül Evsat, Fatih'in doğalgaz keşfi ile nasıl bir güç elde ettiğini yazdı.

EKONOMİ 19.10.2020, 09:19
Fatih buldu, Arap basını böyle gördü!

Türkiye'nin Karadeniz'de bulduğu gaz rezerv miktarı 405 milyar metreküpe çıkmışken, keşfi yapan Fatih'le birlikte Kanuni ve su altı robotu Kâşif de yeni rezervler için hazırlık yapıyor. Diğer taraftan yeni rezerv keşfi dünyanın dikkatini fazlasıyla çekmiş durumda.

erdoğan fatih gemi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilk müjdeyi 21 Ağustos 2020 tarihinde vermiş ve 320 milyar metreküp doğalgaz keşfedildiğini açıklamıştı. Önceki gün ikinci müjdeyi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tuna-1 kuyusunda 85 milyar metreküp rezerv daha bulunduğunu duyurmuştu. Böylece bölgede keşfedilen rezerv miktarı 405 milyar metrekübe yükselmiş oldu.

erdoğan fatih gemi

Dünya basını nasıl gördü?

Türkiye'nin yıllık gaz tüketimi 40-45 milyar metreküp. Bulunan 405 milyar metreküp gaz, en ağır ithalat kaleminin Türk ekonomisinin üzerinden 10 yıllığına kalkması anlamına geliyor. En ağır ithalat yükünün üzerinden atılması, Türkiye'nin ciddi anlamda atılım yapabileceği anlamına geliyor.

erdoğan fatih gemi

İngiliz Reuters ajansı, 2023 yılında başlayacak ilk gaz akışıyla Türkiye'nin enerji alanında Rusya, Azerbaycan ve İran'a bağımlılığının düşeceğini kaydederken, 2025 yılından itibaren 15 milyar metreküp gaz akışının hesaplandığını bildirdi.

erdoğan fatih gemi

Amerikan AP (Associated Press) ise enerji uzmanlarının 405 milyar metreküplük gazın önemine vurgu yaptığını belirtiyor ancak bu miktarın Türkiye'nin enerji merkezi olmasına yetmeyeceğini belirttiklerinin altını çiziyor.

erdoğan fatih gemi

Fransız AFP (Agence France-Press) de, Türk ekonomisinin Covid-19 pandemisi nedeniyle hassaslaştığını, para biriminin zayıfladığını, bulunan gaz rezervi ile birlikte yüksek maliyetli enerjiye olan bağımlılığı hafifleyince ciddi bir toparlanmanın beklendiğini kaydediyor.

erdoğan fatih gemi

Arap gazetesinden dikkat çeken manşet!

İngiltere'nin başkenti Londra merkezli yayın yapan ve Arap dünyasına hitap eden Şark-ül Evsat gazetesi ise, Türkiye'nin uzun vadeli doğal gaz alım anlaşmalarının yarıya yakınının süresinin 2021'de dolduğuna vurgu yaparak, Türkiye'nin pazarlık gücünün artacağını, daha uygun fiyat üzerinden sözleşme yapabilme imkânı doğduğu değerlendirmesinde bulundu.

erdoğan fatih gemi

Kanuni'nin rotası Karadeniz

Sondaj faaliyetleri için Karadeniz'e doğru açılan Kanuni gemisi dün Çanakkale Boğazı'ndan geçişini gerçekleştirdi.

kanuni gemi

Bugün İstanbul’a ulaşacak olan Kanuni, Haydarpaşa Limanı'na demirleyecek.

kanuni gemi

İstanbul Boğazı'nda bulunan köprülerin altından geçebilmesi için Kanuni'nin kule söküm işlemlerinin yapılması gerekiyor.

kanuni gemi

Bu işlem tamamlandıktan sonra Kanuni'nin Kasım ayı sonu itibarıyla Zonguldak'taki Filyos Limanı'na gelmiş olması bekleniyor.

kanuni gemi

Kulenin montajının yapılması ve diğer bakımların tamamlanmasının ardından Karadeniz'e açılacak olan Kanuni, Fatih ile birlikte sondaja başlayacak.

kanuni gemi

Yorumlar (0)