Faiz kararının ardından dolar kurunda son durum!

TCMB Para Politikası Kurulu, ekonomistlerin beklentisine uygun olarak politika faizini yüze 14’te tutarken, bu kararın ardından doların verdiği tepki merak konusu oldu. Faiz kararının ardından dolar/TL, 16,36 seviyelerinde işlem görüyor.

EKONOMİ 26.05.2022, 15:58 27.05.2022, 09:01
Faiz kararının ardından dolar kurunda son durum!

Dolar/TL'de son günlerde yaşanan yükseliş dikkatleri çekerken, piyasalarda bütün gözler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararına çevrildi.

TCMB, faizi sabit tuttu

Beklendiği gibi TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini yüzde 14’te sabit tuttu.

Liralaşmayı teşvik eden politikayı gözden geçirme sürecinin sürdüğüne vurgu yapan TCMB, "Değerlendirme süreçleri sona eren teminat ve likidite politikaları devreye alınacaktır" açıklamasında bulundu.

Merkez Bankası'nın faiz kararından sonra dolar kuru, 16,36-16,37 düzeyinde işlem görüyor.

Euro/TL ise buna karşın 17,56'da seyrediyor.

4 Mayıs'tan beri dolar/TL'de yaşanan yükseliş, yüzde 10'a yaklaşırken, yılbaşından beri ise dolar/TL yüzde 20'den fazla yükseliş yaşadı.

Dün bir ayın en düşük seviyesinden yeniden toparlanan dolar endeksi, 102,1'den kapanmasından sonra bugün yatay seyrediyor. Önceki kapanış düzeyine göre dün, yüzde 0,5 azalışla birlikte 1,0680'e gerileyen euro/dolar paritesi, sınırlı yükselişle işlem görüyor.

Uzmanlar, büyüme, daha yüksek faiz ve enflasyon ortamına yönelik kaygıların döviz piyasaları üzerinde etkisini hissettirmeye devam ettiğini vurguladı.

“ABD büyüme verileri takip edilecek”

Dünkü ABD Merkez Bankası'nın toplantı tutanaklarında, para politikası sıkılaşmasına yönelik sürpriz ifadeler yer almadığı ve bankanın eleştirildiği enflasyonu ciddiye alma meselesinde ise tehlikelerin farkında olunduğuna dikkat çekilmesinin pozitif karşılandığını ifade eden uzmanlar, yatırımcıların temkinli davranma eğiliminin dolar endeksindeki yatay seyirde etkisini hissettirdiğini dile getirdi.

Yurt dışında Amerika Birleşik Devletleri büyüme verisinin takip edileceğini kaydeden uzmanlar, gündemin odağında Davos Zirvesi'nden çıkacak haber akışının da bulunduğunu aktardı.

Yorumlar (0)