Faiz kararı açıklandı: Piyasalarda son durum ne oldu?

Piyasaların büyük bir merak içerisinde olduğu faiz kararı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklandı. Faizi yüzde 12 düzeyine indiren Para Politikası Kurulu’nun bu kararının ardından birçok kişi doları ve altın fiyatlarını araştırmaya başladı. Peki dolar ve altın ne kadar oldu? İşte ayrıntılar…

EKONOMİ 22.09.2022, 15:23
Faiz kararı açıklandı: Piyasalarda son durum ne oldu?

FED tarafından açıklanan faiz kararının sonrasında dolar ve altında hareketlenme yaşandı. Bu sabah piyasanın açılışı ile beraber dolar/TL kuru rekor seviyeye geldi. Gram altın fiyatlarında ise düşüş sürüyor. ABD Merkez Bankası (FED) tarafından açıklanan kararın açıklanmasının sonrasında Merkez Bankası’ndan da faiz kararı gelmesi bekleniyordu. Yapılan son açıklama ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu (PPK), faizi yüzde 12 düzeyine indirdi.

Faiz kararı sonrası dolarda son durum ne oldu?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından faiz kararının açıklanması ile beraber sabah 18,37’ye ulaşan dolarda rekor yükseliş meydana geldi. Faiz kararının ardından dolar 18.40'ı geçti. Euro/TL ise 18.20'ye ulaştı.

Dolar 20 yılın zirvesinde

FED’in faiz yükseltimi kararının ardından dolar uluslararası piyasalarda da güç kazandı. Dolar endeksi son 20 senenin yeni zirvesi olarak görülen 111,72'ye ulaşırken, yükseliş haftanın ilk gününden bu zamana kadar yüzde 2'yi, sene başından bu zamana kadar ise takribi yüzde 17'yi gördü. Euro/dolar 0,98 düzeyinde işlem alıyor.

Ons altın en dibi gördü

FED faiz kararının daha öncesinde 1654 dolara gelen altın fiyatları ise son iki senenin en düşük düzeyini görmüştü. Düşüş ise FED’in bu ay bazında 75 baz puanlık faiz yükseltimi sağlayacağı ve senenin kalan iki toplantısı noktasında faiz artışlarını sürdüreceği beklentisi ile zirveye gelen dolar endeksi etkisini gösterdi. Faiz kararının ardından 1695 dolara kadar gelen altın fiyatlarının artmasının sonrasında bugün 1697 dolar düzeyinde hareket etti.

Gram altında son durum

Bir süredir gram altın fiyatları 970-985 lira arasında değişiklik gösteriyor. Dün 982 lira tutarında günü bitiren altının gram fiyatı FED kararının ardından kapalı piyasada 1004 liraya kadar çıktı. Fakat bugün açıklanan faiz kararının ardından 984 lira düzeyinde seyrediyor.

Yorumlar (0)