EYT’nin bütçeye yükü ne kadar? Bakan Nebati açıkladı

EYT’nin bütçede meydana getireceği yüke dair açıklamada bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “31 Aralık günü biz EYT’nin bu sene içerisindeki yükünü kasada topladık. EYT’nin bütçeye oluşturacağı miktarı bu sene adına 255 milyar lira şeklinde hesapladık. Bu miktara KGF kefaletleri dahil değildir.” dedi.

EKONOMİ 02.02.2023, 09:21
EYT’nin bütçeye yükü ne kadar? Bakan Nebati açıkladı

Ankara’da basın mensupları ile bir araya gelen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, burada ekonomik gidişatı değerlendi. EYT’nin bütçeye yükünü açıklayan Nebati, söz konusu maliyetin kasada bulunduğuna işaret etti.

“Daha önce hesapladık, kasaya koyduk”

EYT düzenlemesi ile ilgili soruları cevaplayan Bakan Nebati, Türkiye bütçesinin güçlü olduğuna işaret etti.

Geçtiğimiz senenin aralık dönemine kadar EYT düzenlemesi adına 2023 bütçesine dair çok sıkı önlemler aldıklarını aktaran Nebati, "Bana gelerek 'Bu ödemeyi yapacaksın' denildiğinde benim hazır bir şekilde durmam gerekiyordu. Biz 31 Aralık günü EYT'nin yükünü kasaya koyduk. EYT'nin bütçeye maliyetini de bu sene adına 255 milyar lira şeklinde hesapladık. Mevcut durumda kasada hazır bekliyor. Bu miktara KGF kefaletleri dahil değildir” dedi.

7,9 milyon kişiyi ilgilendiren düzenleme

Yapılandırmaya dair sorular üzerine açıklamada bulunan Nebati, “40-50 senedir ödenmeyen kamu alacakları var. Bunlar da kamu üstünde bir yük meydana getiriyor. Bu nedenle yapılandırma kapsamında 2 bin liradan düşük alacaklar silinecek. Bu düzenleme ise toplamda 7,9 milyon kişiyi ilgilendiriyor” şeklinde konuştu.

“Rezervlerimiz oldukça güçlü”

Türkiye'de seçimlerde etkisini gösterecek herhangi bir ekonomik riskin gözüküp gözükmediğinin sorusuna yanıt veren Nebati şu ifadelerde bulundu: “Türkiye'nin makroekonomik göstergeleri mevcut durumda bir operasyona açık değildir. Gerçekleştirilecek operasyonların herhangi bir karşılığı olmayacaktır. Biz ocak döneminde borçlanmaya çıktık. Toplamda 2 milyar 750 milyon dolar borçlanma sağladık. Borçlanmalarımızı sürdürüyoruz. Merkez Bankası’nın mevcut durumda rezervleri oldukça kuvvetli. Ülkemizin makroekonomik noktalarda bir problemi bulunmuyor. Parasal açıdan operasyon yapacakları hiçbir nokta yok."

Yorumlar (0)