EYT kanunu çıktı mı? EYT’de son durum ne?

Halk arasında kısaca EYT olarak bilinen ‘Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ sorunu, gündemdeki yerini koruyor. Peki, EYT kanunu çıktı mı? EYT’de son durum ne? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ne dedi? İşte ayrıntılar…

EKONOMİ 12.09.2022, 12:32 18.09.2022, 11:51
EYT kanunu çıktı mı? EYT’de son durum ne?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, milyonlarca insanı ilgilendiren EYT sorununun çözümü konusunda çalışmaların sürdüğünü belirtti. Her kesimin ekonomik sorunlarını çözmek için önemli adımlar atmaya devam ettiklerini vurgulayan Bakan Bilgin, “Sorunların çözümü için gerekli önlemleri alıyoruz. Asgari ücrete 2021 yılına kıyasla yüzde 80 oranında artış yapıldı. Önümüzdeki dönem içinde EYT sorununu da çözeceğiz. Dosya dosya bakarak, bu sorunu halledeceğiz. Ülkemizin emekçi insanları endişe etmesin. Devletimiz, sosyal bir devlettir. Büyük Türkiye yolunda kararlılıkla yolumuza devam ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

EYT sorunu nedir?

İnternet ortamında en çok araştırılan konulardan biri de, “EYT sorunu nedir?” olarak dikkat çekiyor. EYT’lilerin yaşadığı mağduriyete ilişkin detayları paylaşan EYT Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak, “Hizmet yılı erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi, kadınlarda ise 20 yıllık hizmet süresi ve 7 bin 200 prim günü sayısı. Bu hizmet yılı ve prim günü sayısı 2008 sonrası sigortalı olanlar için geçerli. 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanların yaş şartının kaldırılmasıyla ilgili bir formül eğer hayata geçirilecekse erkekler 9 bin günü, kadınlar 7 bin 200 günü tamamladıysa artık yaşı beklemeden emekli olma şartını yerine getiriyor. Kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl. Bu 9 bin gün sayısı yerine 5 bin ile 5 bin 975 gün bizim için 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar için aranan şartlardı. Bu şartları yerine getiren kadın ve erkekler gün sayısı ve hizmet yılını tamamladıkları takdirde herhangi bir yaş şartına tabir olmaksızın emekli olmaları imkânı söz konusuydu. Vatandaşlarımız da haklı olarak, ‘Biz sigortalı olduğumuz tarihte yaşla ilgili bir sorunumuz yoktu. Hizmet yılı ve prim gün sayısını tamamladık yaş şartından dolayı emekli olamıyoruz’ diyor” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)