EYT'de son adım

Meclis Genel Kurulu, milyonlarca kişiyi ilgilendiren EYT (emeklilikte yaşa takılanlar) ile ilgili kanun teklifini yasalaştırmak amacıyla mesai yapacak.

EKONOMİ 05.02.2023, 19:46
EYT'de son adım

TBMM, önemli hususları ele alacağı çok yoğun bir haftaya daha girecek.​

Haftalık faaliyetine salı günü başlayacak olan TBMM Genel Kurulunda, EYT düzenlemesini kapsayan Genel Sağlık Sigortası ve Sosyal Sigortalar Kanunu ile 375 sayılı KHK'da (Kanun Hükmünde Kararname) Değişiklik Gerçekleştirilmesine İlişkin Kanun Teklifi görüşülecek.

Teklifle, 8 Eylül 1999 tarihinde ve bu tarihten evvel çalışmaya başlayanların; 9 Eylül 1999 tarihinde ve bu tarihten sonra çalışmaya başlamalarına karşın sigortalılık başlangıcını geriye götürmeye olanak veren ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda gerçekleştirdikleri borçlanmalar ile sigortalılık başlangıcı 8 Eylül 1999 ve evveli tarih olacak biçimde geriye götürenlerin, halihazırda kullanılan mevzuattaki emekliliğe hak kazanma şartlarından yaş koşulu kaldırılacak.

Emeklilikten sonra aynı iş yerinde 10 gün içerisinde yeniden işe başlayan tüm çalışanlar için yüzde 5 oranında destek primi verilecek.

Devlet kurumlarında devamlı işçi olarak görev yapanların malullük, yaşlılık veyahut emeklilik aylığı almaya hak kazanmaları durumunda iş sözleşmelerinin mecburi feshini gerektiren hükümler uygulamadan kaldırılacak.



Borç yapılandırma paketi

Meclis Genel Kurulu daha sonra, devlete olan borçların yapılandırılmasını kapsayan Bazı Alacakların Tekrar Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Gerçekleştirilmesine İlişkin Kanun Teklifi'ni gündeme alacak.

Teklifle, yurttaşların belediyeler, il özel idareleri, SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu), gümrük müdürlükleri ve vergi dairelerine olan borçlarında yapılandırmaya gidilecek.

Düzenleme, 31 Aralık 2022 tarihinden önce işlenen fiillere dair devlete olan borçları kapsayacak.

Araç sürücülerine uygulanan trafik cezalarına istinaden kesilen ve aktif halde olan ceza puanları silinecek.

Teklifle, vergi dairelerine borçlu olan 7,6 milyon yurttaşın 4,6 milyar TL borcu silinecek.

Kültür, Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Komisyonunun toplantısında, YÖK (Yükseköğretim Kurulu) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, YÖK'ün faaliyetleri hakkında sunum gerçekleştirecek.

Öte yandan, Meclis'te siyasi partilerin her hafta düzenledikleri grup toplantıları da yapılacak.


 

Yorumlar (0)