Ev alacaklara tapu müjdesi 

Konut satışlarında yaşanan düşüş sebebiyle yeni teşvikler gündeme gelirken ev almak isteyenleri en çok sevindirecek düzenleme uygulanmaya başlanıyor. Buna göre alınan evlerde ebeveyn başına 300 bin TL, çocuk başına ise 150 bin TL’lik bölümlerde tapu harcı muafiyeti uygulanacak. 

EKONOMİ 08.10.2021, 14:35
Ev alacaklara tapu müjdesi 

Artan kira bedelleri ve inşaat maliyetlerine bağlı olarak yükselişe geçen konut fiyatları, ev sahibi olmak isteyen vatandaşların hayallerini ertelemelerine sebep oluyor. Sektörel olarak yaşanan sıkıntıların çözümü ve de vatandaşların kolaylıkla ev sahibi olmaları için bazı teşvikler öngörülüyor. Bu teşviklerin ilk adımı da TBMM’ye sunulan yeni tapu harcı muafiyeti düzenlemesi oldu. Hazırlanan muafiyet tasarısı hakkında açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Aydemir, tapu masraflarının konut satışlarını doğrudan etkilediğini ama yeni düzenleme ve teşviklerle birlikte vatandaşın rahatlatılmaya çalışıldığını aktardı. 



“Konut edinme ihtiyacı en önemli ihtiyaç” 

Aydemir: “Ülkemizde barınma ile birlikte konut edinme ihtiyacı da en önemli ihtiyaçların başında geliyor. Bu sebeple ev almak isteyen vatandaşlar her geçen gün artıyor. Vatandaşlar, ev alma durumunda en çok bankaların verdiği konut kredilerine başvuruyor. Fakat son dönemlerde beklenen oranlara inmeyen ve alım gücünü zorlaştıran konut kredileri, konut satışlarının da önüne set çekmiş durumda. Bu atmosferde gündeme gelen tüm teşvik ve indirimler, vatandaş için büyük önem taşıyor. Özellikle tapu harcı muafiyeti ile ilgili gündeme gelen yeni düzenlemenin kısa sürede hayata geçmesini bekliyoruz. Çünkü tapu masrafları da en az konut kredisi kadar önem arz eden seviyede.” 

TBMM’ye sunulan 492 Sayılı Harçlar Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi kapsamında tapu harcındaki yeni muafiyetin kısa sürede hayata geçirilmesi bekleniyor. Bu kapsamda vatandaşların konutunu 5 seneden önce satması ya da kiraya vermesi durumunda zamanında alınmayan harç tutarının da gecikme faizi ile birlikte alınması gündemde. 

Yorumlar (0)