Eurostat açıkladı: Avrupa'da büyüme!

Bugün Eurostat hem Avro Bölgesi hem de AB için kilit veriler açıkladı.

EKONOMİ 31.10.2019, 14:45 31.10.2019, 14:48
Eurostat açıkladı: Avrupa'da büyüme!

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avro Bölgesi'ne dair enflasyon ve işsizlik verilerini açıklarken, Avrupa Birliği'nin (AB) gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYİH) verilerini açıkladı.

Enflasyon geriledi!

Avro Bölgesi'nde enflasyon ekim ayında yüzde 0,7 seviyesine geriledi. Eylül ayında yüzde 0,8 olan yıllık enflasyon, Ekim ayında yüzde 0,7 seviyesine düştü.

Ekim ayında gerçekleşen enflasyonun ana bileşenleri incelendiğinde, en yüksek yıllık enflasyon yüzde 1,6 ile hizmetler ile gıda, alkol ve tütün ürünlerinde yaşandı. Bu kalemleri yüzde 0,3 ile enerji dışı sanayi ürünleri ile yüzde eksi 1,8 ile de enerji takip etti.

ECB hedeflerine yaklaşamıyor

Fakat Avro Bölgesi'nde para politikasını yürütmekten sorumlu olan Avrupa Merkez Bankası (ECB), bölgede fiyat istikrarını devam ettirmek için yüzde 2'nin hemen altında ancak yüzde 2'ye yakın bir seviyede enflasyon hedeflediğini belirtmişti. Fakat yıllık enflasyonun hedefin çok altında kalması ise ilgi çekici olarak karşımıza çıkıyor.

ECB bu hedefine ulaşmak ve ekonomik durgunluğu engellemek amacıyla parasal genişleme politikası yapacağını ve tahvil alımlarına başlayacağını belirtmişti. Geçen hafta son toplantısını gerçekleştiren eski ECB Başkanı Mario Draghi, politika faiz oranlarının değişmediğini belirtmişti. Son para politikasında alınan bu kararla ECB negatif faiz oranlarını sürdürmeye devam ediyor.

ECB'nin bu politika kararları ise çeşitli politikacı ve merkez bankacılar tarafından eleştirilmeye devam ediyor.

İşsizlik değişmedi

Açıklanan Eurostat verilerinde ise Avro Bölgesi'nin işsizlik verileri de mevcut. 19 üyeli Avro Bölgesi'nde Ağustosta yüzde 7,5 düzeyinde olan mevsimsellikten arındırılmış işsizlik, Eylül ayında yüzde 7,5 seviyesini korudu.

AB'de ise işsizlik Ağustos ayında yüzde 6,3 seviyesinde gerçekleşmişti. Bu oran Eylülde sabit kaldı.

İşsiz sayısı AB'de Eylülde 15 milyon 635 bin iken, bunun 12 milyon 335 bini Avro Bölgesi'nde olarak gerçekleşti.

En düşük oran Çekya'da, en yüksek ise Yunanistan'da

AB'de Eylülden itibaren en düşük işsizlik yüzde 2,1 ile Çekya'da gözlemlendi. Çekya'yı, yüzde 3,1 ile Almanya ve yüzde 3,3 ile Polonya takip etti. En yüksek işsizlik ise yüzde 16,9 ile Yunanistan'da ve yüzde 14,2 ile İspanya'da gerçekleşti.

25 yaş altı genç işsiz sayısı ise, eylülde AB'de 3 milyon 223 bin, Avro Bölgesi'nde ise 2 milyon 283 bin olarak bildirildi. Böylelikle genç işsizlik oranı, AB'de yüzde 14,5 ve Avro Bölgesi'nde yüzde 15,9 olarak kaydedildi.

Üçüncü çeyrekte yüzde 0,3 büyüme

Eurostat'ın açıkladığı öncü verilere göre, Avro Bölgesi'nde mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYİH, yılın üçüncü çeyreğinde ikinci çeyreğe kıyasla yüzde 0,2 artış gösterdi. Bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla ise Avro Bölgesi'nde GSYH artışı, yüzde 1,1 olarak ölçüldü.

AB'de mevsimsellikten arındırılmış GSYH, 2019'un üçüncü çeyreğinde bir önceki döneme kıyasla yüzde 0,3, 2018'in üçüncü çeyreğine kıyasla da yüzde 1,4 artış yaşadı.

AB ve Avro Bölgesi'nde ikinci çeyrekte yüzde 0,2 oranında büyüme gerçekleşmişti.

Yorumlar (0)