Euro ve dolarda tarihi gün! 20 yıl sonra ilk kez

20 sene sonra ilk defa dolar ve euronun değeri eşitlendi. Yılbaşından beri euroda değer kaybı yüzde 13'e yükseldi.

EKONOMİ 12.07.2022, 09:54
Euro ve dolarda tarihi gün! 20 yıl sonra ilk kez

ABD doları ile Avrupa Birliği’nin para birimi euronun değeri 20 yıl sonra yeniden eşitlendi. Yılbaşında 1,1370 seviyesini gören Euro/dolar kuru bugün 1,0005’e kadar düştü.

1 dolar artık 1 euro

2002’nin Aralık ayının ardından ilk defa 1 euro 1 dolara eşitlendi.

Faiz politikası, enflasyon ve savaş, ekonomiyi vurdu

Euro ve ABD bölgesinde tüketici enflasyonu yüzde 8,6’ya çıkmasına karşın Avrupa Merkez Bankası (ECB) ile ABD Merkez Bankası (Fed) faiz politikalarının farklılaşması, Ukrayna krizinin daha olumsuz bir şekilde Avrupa ekonomilerini etkilemesi ve artan resesyon endişeleri, dolar karşısında euronun hızla değer kaybetmesini getirdi.

Marttan bu yana FED, faizi 150 baz puan artırıp yarın yine 75 baz puanlık artışa daha hazırlanırken Avrupa Merkez Bankası’nın negatif faizi sürdürmesi, 25 baz puanla faiz artışları kararı alacak olması, dolar karşısında euronun kayıp yaşamasına sebep oldu.

Farklılaşan faiz politikaları neticesinde ABD’de hazine tahvillerinin faizleri hızla artışa geçerken Euro bölgesi devletlerinin tahvil faizlerinin düşük olması, yatırımcıların Euro tahvillerinden çok dolar tahvillere yönelmesine sebep oldu.

Resesyon endişesi ve enerji krizi büyüyor

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi, AB’nin İngiltere ve ABD ile beraber Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımlar, Avrupa’da enerji krizini de yanında getirdi.

Savaştan önce zaten yüksek seyreden enerji fiyatları, yaptırım ve savaşlarla beraber daha da arttı ve Avrupa’yı derinden sarstı.

Resesyon endişesi yaşanırken ECB’nin yüksek enflasyonu durduracak faiz artışlarında geç kalması, 2022’de euronun en fazla değer kaybeden para birimlerinden olmasını da yanında getirdi.

Dolar son 20 senenin zirvesinde

Yüksek enflasyonu durdurmak üzere diğer ülkelere göre Fed’in, faiz artışı konusunda hızlı hareket etmesi, Ukrayna krizinden daha az etkilenmesi, enerji ihracatçısı sıfatıyla Avrupa’ya satışlarını artırması, riskten kaçmak isteyen yatırımcıların güvenli liman görmesiyle beraber ABD dolarının değeri 20 senenin zirvesine çıktı.

Euro dahil olmak üzere doların 6 büyük para birimine karşı değerini belirleyen dolar endeksi, 108,5 ile bugün, son 20 yılın zirvesini gördü.

Yorumlar (0)