Etlik Şehir Hastanesi adliye mi olacak?

Ankara Etlik'te şehir hastanesi yapımının bir türlü tamamlanamaması kulisleri hareketlendirdi.

EKONOMİ 17.07.2019, 09:16 17.07.2019, 09:23
Etlik Şehir Hastanesi adliye mi olacak?

Lokasyonu nedeniyle de tartışılan Ankara Etlik'te şehir hastanesi yapımının bir türlü tamamlanmaması ayrı bir tartışma konusu oldu. Ankara Etlik Şehir Hastanesi projesinden vazgeçileceği ve binanın adliye yapılmak üzere Adalet Bakanlığına verileceği iddia edildi.

Yeniçağ gazetesinde yer alan habere göre Ankara Etlik’te, 1.071.885 metrekare arazi üzerine kurulan, 3 bin 566 yatak kapasiteli planlanan ve kamuoyunda Etlik Kent Hastanesi olarak bilinen hastane yarım kaldı.

2019'da bitecekti

Kamu Özel Sektör İş Birliği ile Türkerler–Astaldı Konsorsiyumu tarafından yapılması planlanan hastanenin 2019 yılında hizmete açılması öngörülüyordu. Ankara Etlik Şehir Hastanesi projesinin, inşaat aşamasının 42 ay sürmesi ve kampüsün 25 yıl işletilmesinin ardından Sağlık Bakanlığına devredilmesi planlanıyordu.

Hasta garantili

Ankara Etlik Şehir Hastanesi projesi hasta garantili bir modele sahip. Bu yüzden hazine garantisi de olan Ankara Etlik Şehir Hastanesi projesinde şirketler borçlanmalarını hazine garantisine yapıyor.

Maliyetin yüzde 40'ını bina yapımı oluşturuyor

Ankara Etlik Şehir Hastanesi projesi ile ilgili uzmanlar ‘projenin maliyetinin yüzde 40’ının bina yapımını, yüzde 60’ının da hastane ekipmanları ve iç mekan düzenlemelerini kapsadığını' ifade ettiler.

Diğer taraftan Ankara Etlik Şehir Hastanesi projesi işini alan firmanın sadece maliyetin yüzde 40'ını oluşturan bina yapım maliyetini karşılayacak kredileri bulabildiği; maliyetin yüzde 60'ını oluşturan hastane, ekipman ve sağlık personeli giderlerini karşılamak için iç ve dış piyasadan kredi alamamış olabileceği belirtiliyor.

Bilhassa herhangi bir hastanede bulunması gereken tıbbi cihaz ve diğer araç gereçler Amerikan doları ile dış alım yapıldığı için maliyetlerin de üç kat daha artmasının, söz konusu tabloda etkili olduğu düşünülüyor.

Yoksa adliye mi olacak?

Sektörün kendisi kadar kulisi de hayli hareketli olan inşaat sektöründe ise Ankara Etlik Şehir Hastanesi projesi ile ilgili söylentiler dolaşıyor. Sektör kulislerinden yansıyan bilgilere göre; Ankara Etlik Şehir Hastanesi projesinin bina olarak Adalet Bakanlığına satılması ve hastane projesinden tamamen vazgeçilmesi, tarafların da bu konu hakkında girişimlerde bulunması en çok dillendirilen olasılık. 2019 yılında açılışının yapılması planlanan Ankara Etlik Şehir Hastanesi projesinin inşaat konusunda geldiği nokta, bu yıl açılışın mümkün olmadığını gösteriyor. Söz konusu iddiaların dayanaklarından birini de bu oluşturuyor.

Yorumlar (1)
vurucutim 4 yıl önce
adliye olacağı tamamen dedikodu