Etil alkolün internetten satışına yasak getirildi!

Etil alkolün internetten satışına Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yasak getirildi. 

EKONOMİ 01.10.2020, 11:40
Etil alkolün internetten satışına yasak getirildi!

Etil alkol ile metanolün internetten satışına yasak getirildi.

Konuya ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Alınan karara göre; alkollü içkiler, metanol ve etil alkol piyasasında güvenliğin sağlanması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından izin ve takip önlemleri alınacak.

Etil alkol üretim yerlerinin yenileme, üretim ve izin aşamalarında tüm onaylar, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu'ndan alınıyordu. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, söz konusu onayların Tarım ve Orman Bakanlığına devredildiği bildirildi.   

Diğer yandan, evde kullanım kapsamında etil alkolün piyasaya sunulma biçimine yer veren yönetmeliğin 20'nci maddesinin (a) bendinin geçersiz hale getirildiği ifade edildi. 

Söz konusu yönetmeliğin 28'inci maddesine dâhil edilen fıkrada; gerçek ya da tüzel kişilerin etil alkol üretim tesisini devretmesine ya da devralmasına ilişkin yeni bir ibare yer aldı. Bu kişilerin vadesi dolmuş vergi borcuna sahip olmaları halinde üretim tesislerini devretmelerine ya da devralmalarına müsaade edilmeyecek. 

Evde kullanım kapsamında etil alkolün satışının 60 gün boyunca gerçekleştirilebileceğine dair geçici bir madde de yönetmeliğe ilave edildi. Bu ürünlerin, söz konusu sürenin bitiminden sonra piyasaya sürülemeyeceği kaydedildi. Ayrıca, satış belgesi olan yerlerde 60 günden sonra bulunan ürünlerin, üreticisine ya da ithalatçısına 3 ay içerisinde geri verileceği bildirildi. 

Etil alkolün, "denatonyum benzoat" ilave edilerek piyasaya sürüldüğü biliniyor. Bu madde, "en acı kimyasal" olarak nitelendiriliyor. 

Yorumlar (0)