Eti de kabuğu da döviz getiriyor: Türkiye'de tadına bakan bile yok!

Yılın ilk çeyreğinde Türkiye'den 4 ülkeye yönelik olarak yapılan deniz salyangozu ihracatından 1 milyon 30 bin 869 dolar tutarında gelir sağlandı. 

EKONOMİ 22.04.2022, 10:02 22.04.2022, 17:38
Eti de kabuğu da döviz getiriyor: Türkiye'de tadına bakan bile yok!

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) tarafından paylaşılan bilgilere göre, 2022 yılının ocak-mart arasında, 203 ton deniz salyangozu 4 ülkeye ihraç edildi. 

Deniz salyangozu ihracatından 1 milyon dolar gelir

Bu dönemde deniz salyangozunun ihracatından 1 milyon 30 bin 869 dolar gelir sağlandı. Çin Halk Cumhuriyeti, Japonya, Güney Kore ve Tayvan, Türkiye'den deniz salyangozu ithal eden ülkeler oldu. Çin Halk Cumhuriyeti'ne 302 bin 70, Japonya'ya da 68 bin 982, Güney Kore'ye 458 bin 818, Tayvan'a 201 bin dolarlık ihracat yapıldı. Ocak-mart döneminde Türkiye'den, deniz salyangozu ihracatının yüzde 51'i Karadeniz Bölgesinden yapıldı.

İlk çeyrekte Karadeniz'den, Çin Halk Cumhuriyeti ve Güney Kore’ye 528 bin 768 dolar tutarında deniz salyangozu ihraç edildi.

“Her yıl ciddi oranda döviz girdisi sağlanıyor"

Türkiye’de tüketilmeyen deniz salyangozunun işlendiğini ve değere dönüştürüldüğünü söyleyen DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, bunların, Uzak Doğu’da tüketici kitlesine ulaştırılmasının ihracatçıların başarısı olduğunu dile getirdi.

Bu ürün ihracatından her yıl ülkeye, önemli miktarda döviz girdisi sağladığına vurgu yapan Gürdoğan, “Balık avcılığı ile deniz salyangozunun aynı statüye tutulması ve avlanma sezonu uygulanması, ihracatta bu ürünün, istenilen seviyede değerlendirilmesinde problemlere yol açmaktadır. İhracatçılarımızın değere dönüştürdüğü deniz salyangozunun avcılığının 12 ay yapılabilir bir sisteme dönüşmesinin, ihracata çok ciddi katkı sağlayacağını tahmin ediyoruz." şeklinde açıklamalarda bulundu.

Yorumlar (0)