Ergün Atalay’dan “asgari ücrette pazarlık” tepkisi: “Bedelini biz ödüyoruz”

Asgari ücret toplantılarına 7 bin 785 lira üstünde bir giriş yapacaklarını ifade eden TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, tarafına sorulan “Pazarlık aşağıdan başlar mı?” sorusuna tepki gösterdi.

EKONOMİ 11.12.2022, 10:57 11.12.2022, 11:01
Ergün Atalay’dan “asgari ücrette pazarlık” tepkisi: “Bedelini biz ödüyoruz”

Milyonlar, pazarlık süreci ile beraber asgari ücretin tespit edilme gündemine dikkatini çevirdi. Bir otelde gerçekleştirilen Türkiye Yol-İş Sendikası 12. Olağan Genel Kurulu'na katılım sağlayan TÜRK-İŞ'de Genel Başkanı Ergün Atalay, burada asgari ücret hakkında açıklamalarda bulundu.

“Sadece asgari ücret konuşulmamalı”

Gündemdeki en büyük konunun asgari ücret olduğuna vurgu yapan Atalay, sendikanın bulunduğu yerde sadece asgari ücretin değil, gıda yardımının, çocuk parasının, yol parasının ve ikramiyenin de konuşulması gerektiğini ifade etti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonunda, asgari ücretlinin de yer alması gerektiğine vurgu yapan Atalay, "Bizler asgari ücret ile ilgili 4 dönemdir herhangi bir teklif iletmiyoruz. İlk olarak devletin ve işverenlerin duyurmasını istiyoruz. Bunun nedeni ise TÜRK-İŞ'in ağzından eğer bir miktar çıkarsa o rakamdan daha düşük bir tutarın kabul edilmeyeceğidir." diye konuştu.

“Açlık sınırının üzeri konuşulacak”

TÜRK-İŞ tarafından tespit edilen yoksulluk sınırının 10 bin 170 lira, açlık sınırının ise 7 bin 785 lira olduğunu ifade eden Atalay, "Biz basının önüne çıkarak 'TÜRK-İŞ açlık sınırının üzerinde yani 7 bin 785 liradan konuşacak.' şeklinde açıklama yaptık. Ancak bazı niyeti olmayan kişiler, 'TÜRK-İŞ 7 bin 785 lira dedi.' diyerek bizleri yargılıyorlar. Asgari ücret ile ilgili bizlerin herhangi bir teklifi yok. Bunun için biz bir haftadır uğraşıyoruz. O masada oturmayan insanlar görüş bildiriyor, bizlere destek sağlıyor ancak bu durumun bedelini bizler ödüyoruz. Bana gelerek 'Pazarlık aşağıdan başlar mı?' diye soru soruyorlar. Biz ise bu rakamın üzerini dile getireceğiz, 8-9 olur. Önümüze bir teklif gelsin. Bizim asıl isteğimiz bu toplantının son olması ve o masada bir de asgari ücretlinin yer alması" ifadelerini kullandı.

"Siyasete girmeyi planlamıyorum"

İlerleyen zamanlarda siyasete girmeyi planlamadığını söyleyen Atalay, "Ben zamanında demir yollarında bir çırak işçiydim. Dün de aynıydım bugün de aynıyım. Ben TÜRK-İŞ Başkanı'yım. Buraya gelmem için Türkiye oy veriyor. 10 yıldır oyların yüzde 90’ını ben alıyorum. Eğer emeği düşürürlerse hepinizi düşürürler." dedi.

Asgari ücret hususunu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) başkanları ile görüştüklerini ifade eden Atalay, talep edilen rakam uygun görülmediği takdirde masaya oturmayacaklarını yeniden dile getirdi.

“Ne huzur kalır ne barış”

EYT ile ilgili durumun sene sonuna kadar çözüme kavuşturulup ülke gündeminden tamamen kalkacağını aktaran belirten Atalay, taşeron konusunun da çözülmesini istediklerini aktardı. Atalay, "Aynı yerde çalışan işçilerden bir tanesi yemek yiyor, diğeri ise yiyemiyor. Bu olanlar adil mi? Burada huzur ve barış olur mu? Taşeronlara normalde de para veriliyor. Siz o parayı kendi işçinize yollayın, devletin çatısı içerisinde çalışsın." değerlendirmesinde bulundu.

"Emekli maaşlarına da düzenleme gelmesi gerekiyor"

Vergi hususunda da istekleri olduğuna işaret eden Atalay, işçilerden talep edilen vergilerin adil olmadığına vurgu yaptı.

Emekli maaşlarında da düzenleme yapılması gerektiğini aktaran Atalay, "4 bin lira emekli maaşı alan var 20 bin lira emekli maaşı alan var, sizce bu durum adil mi? Verilen bayram ikramiyesi ile kurban alınıyordu şu an o parayla sadece kurbanın iki bacağını alabiliyorsunuz." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)