Erdoğan’dan idam cezasına yeşil ışık: “Önüme gelirse onaylarım"

NATO Liderler Zirvesi dönüşü basın mensuplarıyla bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pınar Gültekin davası sonrası bir kez daha gündeme gelen idam cezasına ilişkin, "Böyle bir teklif önüme gelirse, ben bunu onaylarım" dedi.

EKONOMİ 01.07.2022, 13:39 01.07.2022, 15:19
Erdoğan’dan idam cezasına yeşil ışık: “Önüme gelirse onaylarım"

Madrid dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gündemdeki konulara ilişkin önemli mesajlar verrdi. Milyonlarca çalışanın dört gözle beklediği asgari ücret zammı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda istişarelerin sürdüğünü belirterek, “İnanıyorum ki bu konuda komisyon tarafından en ideal seviye belirlenecektir. İnşallah kısa sürede müjdeli haberi duyururuz. Emekçilerimizin her daim yanında olmayı sürdüreceğiz. Şartlar neyi gerektiriyorsa, o yapılacaktır” ifadelerini kullandı. 

"İdam cezası yeniden Türkiye'nin gündemine gelebilir"

Pınar Gültekin davasına ilişkin de önemli mesajlar veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bildiğiniz gibi bu davada bir ceza indirimi yaşandı. Bu konuda Sayın Bahçeli’nin açıklamaları oldu. İdam cezası Türkiye’nin gündemine yeniden gelebilir. Elbette bu konu tartışılabilir. Bu kızımızın ölümü rastgele bir ölüm değil. Affedilebilecek bir durum değil. Yaşanan bu vahşete göz yummanın imkânı yok. Bu konuda Adalet Bakanım ile gerekli görüşmeleri yapıyorum. Ortaya çıkacak neticeye göre gerekli adımlar atılabilir” şeklinde konuştu. 

“İdam konusunda mutlaka gerekli tartışmalar yapılmalıdır”

Pınar Gültekin gibi hayatını kaybeden birçok kadın olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ne yazık ki bu türden vahşetleri hep duyuyoruz. Bunları affetmemizin imkânı yok. İdam konusunda mutlaka gerekli tartışmalar yapılmalıdır. Elbette anayasal bir düzenleme gerektiren bir konu bu. Ben bu konuda daha önce de gerekli açıklamayı yaptım. Parlamento bu yönde karar alırsa, ben bunu onaylarım” ifadelerini kullandı. 

İsveç ve Finlandiya ile imzalanan anlaşmayı yorumladı

Finlandiya ve İsveç’le imzalanan anlaşmayı Türkiye açısından ‘milli bir zafer’ olarak tanımlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Muhalefet atılan bu imzaları karalamaya çalışsa da NATO Liderler Zirvesi, ülkemiz açısından tarihi bir diplomatik zafere tanıklık etmiştir. Bu gerçeği asgari seviyede diplomasi bilgisine sahip olan herkes kabul ediyor. Bu konuda herhangi bir tedirginliğe gerek yok. Bundan sonra kendileri bilir. Finlandiya ve İsveç hala birliğe dâhil olmuş değiller. Önce bunun iyi anlaşılması lazım. Bu ülkeleri NATO üyesi oldu sananlar var. Böyle bir durum söz konusu değil. Tedirgin olacak bir durumun içinde değiliz. Bir yanlış yaparlarsa, biz de gereğini yaparız” dedi. 

Suriye’ye ne zaman operasyon başlayacak?

Suriye’ye gerçekleştirilecek olan operasyon için hazırlıkların tamamlanmak üzere olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Hazırlıklarımız biter bitmez gerekli adımları atacağız. Benim bildiğiniz gibi bir sözüm vardır. Bir gece ansızın gelebiliriz. O konuda acelemiz yok. Bölgede gerekli çalışmalar, incelemeler sürüyor. Hem Irak’ın kuzeyinde ve Suriye’nin kuzeyinde bu çalışmalar devam ediyor. Bu süreçte bizi en çok üzen konu, maalesef şehit veriyoruz. Ancak 1 şehidimize karşılık onlardan 10 misliyle intikam alıyoruz” ifadelerini kullandı. 



Biden ile görüşmesini değerlendirdi

NATO Liderler Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Joe Biden ile gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kendisi ile yaptığımız görüşmede elbette Suriye’de teröristlere taşınan silahlar konusunu da açtım. Trump dönemine de atıfta bulundum. ‘Binlerce mühimmat, silah bu bölgeye getiriliyor, ama biz burada terörü konuşacağız’ dedim. Eğer Türkiye’yi hedef alan terörist gruplara silah taşınacaksa, biz NATO çatısı altında nasıl bir dayanışma örneği sergileyeceğiz? Geçmiş dönemde YPG’nin DEAŞ’a karşı mücadele ettiğini söylüyorlardı. Biz her şeyin farkındayız. Onların yorumlarından çok bizim bu işten ne anladığımız önemli. Çünkü biz sahada her şeyi görüyoruz. Onlar hiçbir zaman ‘Bunlar terör örgütüdür’ demeyecekler” dedi. 

“Taleplerimiz yerine getirilmezse, gereği neyse o yapılır”

Öte yandan Madrid’de yapılan anlaşma çerçevesinde İsveç’in 73 teröristi iade edeceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu konuda bize sözler verildi. İsveç, en kısa sürede 73 teröristin iadesini gerçekleştirecek. Şu aşamada 3-4 tane teslim edilmiş durumda. Ama bu bizim için yeterli düzeyde değil. Bu konuda hem istihbarat birimlerimiz hem Dışişleri Bakanlığımız hem de Adalet Bakanlığımız sıkı bir takip sürecine girerek, bu adımları atacaklardır. Bu talepler yerine getirilmediği takdirde gereği ne ise o yapılır” şeklinde konuştu. 

“Yunanistan ile savaşa girelim diye bir derdimiz yok”

Yunanistan ile bir süredir yaşanan gerginliğe de ayrı bir parantez açan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizim Yunanistan ile savaşa girelim diye bir derdimiz yok. Ancak ne yazık ki kendileri verdikleri sözleri tutmuyor. Tam 147 kez hava ihlalinde bulundular. Eğer barış ve huzur içinde yaşamak istiyorsanız, komşu olduğumuzu dile getiriyorsanız, Türkiye’nin hava sahasını neden ihlal ediyorsunuz? Eğer böyle davranırsanız, Hava Kuvvetlerimiz de gerekli adım atar. Yunanistan ile yaşanan sorunlar konusunda birçok lider bizleri barıştırmak için devreye girdi ama bizim böyle bir gündemimiz yok” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)