Erdoğan: Yenilenebilir enerji kaynaklı güçte Avrupa’da 5’inciyiz

Erdoğan, yenilebilir enerji kaynaklı güçte Avrupa’da Türkiye’nin beşinci sırada, dünyada ise on ikinci sırada bulunduğunu kaydetti.

EKONOMİ 24.09.2021, 20:15 24.09.2021, 20:21
Erdoğan: Yenilenebilir enerji kaynaklı güçte Avrupa’da 5’inciyiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “BM Yüksek Düzeyli Enerji Diyaloğu Toplantısı”na video mesaj paylaştı.

Katılımcıları selamlayarak konuşmasına başlayan Erdoğan, iklim ve küresel değişikliklerin insanlık tarihinin en önemli meydan okumalarının başında geldiğini söyledi.

“Avrupa’da 5, dünyada ise 12. sıradayız”

Dünyanın en kuytu köşelerinin dahi iklim krizinin tetiklemiş olduğu sağlık sorunları, doğal afetler ve ekonomik sorunlarla karşı karşıya olduğunu söyleyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yaşanan kriz ancak küresel iş birliğiyle idare edilebilir. Kimseyi bunun için geride bırakmayıp adil külfet paylaşımını tahmin etmeliyiz. Bunun için önemli katkıyı enerji sektörünün sağlayacağını görüyoruz.

Formül de burada oldukça açıktır: Geleneksel enerji kaynaklarının kullanımını azaltıp temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarını yaygınlaştırmak, ayrıca enerji verimliliği arttırılmalıdır. Bu toplantının amacı da aslında bahsedilen hususları özetleyen 7 nolu sürdürülebilir kalkınma hedefini odak noktasına almalıdır. Ülkemiz bütün bu kapsamda, yenilenebilir enerjide ve enerji verimliliğinde büyük bir başarı hikayesine imza atmıştır. Yenilenebilir enerji kaynaklı kurulu güçte Türkiye Avrupa’da 5’inci, dünyada ise 12’nci sırada bulunmaktadır. Kurulu elektrik gücü içinde ise yenilenebilir payımız yüzde 53’tür.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, enerji dönüşümünün kolay bir süreç olmadığının açık olduğuna değinerek, bu dönemin enerji sektörünün bütün kurumları, tüketicileri, piyasaları, yerel ve ulusal düzeylerde farklı alanlara yansıyan etkilerini de beraberinde getirdiğini kaydetti.

Erdoğan, “İşte bu sebeple enerji dönüşümünde tek tik veya genel geçer yaklaşımlardan kaçınmak gereklidir. Ülkelerin kendilerine özgü olan koşulları dikkate alınarak geliştirilebilir. Türkiye, yeni enerji kaynaklarını ve dalga enerjisi teknolojilerini de yakından izlemektedir.” şeklinde konuştu.

“Türkiye üstüne düşeni yapmayı sürdürecek”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle bitirdi:

“Uluslararası toplumun sorumluluk sahibi bir üyesi olarak ülkemiz, iklim kriziyle mücadelede ve temiz enerji dönüşümünü sağlamak konusunda üstüne düşeni yapmayı sürdürecektir. Sayın Guterres’e teşekkürlerimi iletiyor, bütün insanlık için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.

Yorumlar (0)