Erdoğan: TürkAkım yeni dönemin sembol eserlerinden biri olacak!

TürkAkım doğalgaz boru hattı, bugün Rusya Devlet Başkanı Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle açıldı. Erdoğan, "Proje sayesinde 31,5 milyar metreküplük doğalgazın 15,75 milyar metreküpü, aracı hiçbir ülke olmadan doğrudan ülkemize ulaşacaktır. TürkAkım yeni dönemin sembol eserlerinden biri olacaktır." açıklamalarında bulundu.

EKONOMİ 08.01.2020, 10:29 08.01.2020, 17:10
Erdoğan: TürkAkım yeni dönemin sembol eserlerinden biri olacak!

Rus doğalgazını Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan TürkAkım projesinin açılışı, bugün İstanbul'da yapılan tören ile gerçekleştirildi. 

İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sırbistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ve Bulgaristan Cumhuriyeti Başbakanı Boyko Borisov katıldı. 

TürkAkım'ı faaliyete geçiren vana açıldı. 

"Ortaklık somut meyveler veriyor"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, TürkAkım doğalgaz boru hattının Avrupa kıtası için önemli bir gelişme olduğunu belirterek, "Bu projenin gerçekleştirilmesi Rus-Türk stratejik ortaklığının somut meyveler getirdiğini gösteriyor." dedi. 

"Türkiye üzerinden Balkanlar'a sevk edilecek"

Rusya ile Türkiye arasındaki işbirliğinin engelleme çabalarına rağmen her alanda geliştiğine dikkat çeken Putin, "Rus doğalgazının Türkiye'ye ihracatı 30 senedir gerçekleştiriliyor. Rus doğalgazı Türkiye üzerinden Balkanlar'a sevk edilecek." ifadelerini kullandı.

"Bütün Avrupa ekonomisine tesir edecek"

Putin, Rus gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya sevk edilmesinin bütün Avrupa ekonomisine tesir edeceğini vurgulayarak, "Bu bölgede gerginliğin artırılmasına yönelik eğilimler var. Türkiye ve Rusya ise bambaşka eğilim sergiliyor.'' diye konuştu. 

"Hattı başarıyla tamamladık"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TürkAkım doğalgaz boru hattı projesine ilişkin, "Rus dostlarımızla büyük emek harcadığımız, hem ikili ilişkiler hem de enerji haritası bağlamında tarihi nitelikte bir projedir. Allah'a hamdolsun geride bıraktığımız 1 sene içerisinde hedeflediğimiz şekilde hattı başarıyla tamamladık." dedi.

"15,75 milyar metreküp gaz doğrudan Türkiye'ye ulaşacak"

Projeyle birlikte 31,5 milyar metreküplük doğalgazın 15,75 milyar metreküpünün aracı hiçbir ülke olmadan doğrudan Türkiye'ye ulaşacağını kaydeden Erdoğan, "Geride bıraktığımız 33 senede Rusya'dan yaklaşık 400 milyar metreküp doğalgaz tedariki sağladık." ifadelerini kullandı.

"Bölgesel gerilim peşinde değiliz"

Erdoğan, Rusya ile Türkiye arasında enerji alanında kurulan işbirliğinin her türlü sınamayı başarıyla atlattığını belirterek, "Türkiye olarak kesinlikle bölgesel gerilim peşinde değiliz. Asla da olmadık." diye konuştu.

"TürkAkım isminin hak sahibi Putin"

Akdeniz'i çatışma değil işbirliği sahasına dönüştürme konusunda çağrıda bulunan Erdoğan, "Bize bir adım gelen çok daha fazlasıyla gitmeye hazırız. TürkAkım isminin hak sahibi değerli dostum Sayın Putin'dir.'' dedi. 

"Fikir ayrılıklarımızın ortak çıkarlarımızın önüne geçmesine izin vermedik"

Erdoğan, Rusya ile ikili ticarette düzenli artış sağlandığını aktararak, "TürkAkım yeni dönemin sembol eserlerinden biri olacaktır. Akıllı yol arkadaşı yolun yarısı demektir. (Rusya ile) Son dönemde fikir ayrılıklarımızın ortak çıkarlarımızın önüne geçmesine izin vermedik." şeklinde konuştu. 

"Bölgemiz son 20 yılda zaten bitap düştü"

ABD ile İran arasında son dönemde yaşanan gerilime değinen Erdoğan, "Gerilim hiç arzu etmediğimiz noktaya ulaştı. Komşumuz Irak zaten sıkıntılı olan istikrarını tamamen kaybetme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Irak Türkmenlerinin selameti de bizim için kendi vatandaşlarımızın güvenliği kadar önemlidir. Bölgemiz son 20 yılda zaten bitap düştü.'' değerlendirmesini yaptı. 

"Gerilim hiç arzu etmediğimiz bir noktaya ulaştı"

Erdoğan, diplomasi trafiğinin çok yönlü sürdürüleceğine dikkat çekerek, "Savaş tamtamlarının çaldığı bu kritik süreçte diplomasinin tüm kanallarını kullanarak tansiyonu düşürmeye çalışıyoruz. Hiç kimsenin sadece kendi çıkarları uğruna Irak başta olmak üzere tüm bölgeyi yeni bir ateş çemberine atmaya hakkı yoktur. Müttefikimiz ABD ile komşumuz İran arasında bir süredir devam eden gerilim hiç arzu etmediğimiz bir noktaya ulaştı. Elimizdeki tüm imkanları seferber ederek bölgemizin kan ve gözyaşına boğulmasına izin vermeyeceğiz.'' açıklamasında bulundu. 

İki kez görüştüler

Törenden önce Erdoğan ile Putin, Haliç Kongre Merkezi'nde görüştü. Görüşmede, ABD-İran gerilimi, Libya ve Suriye konuları ele alındı.

TürkAkım'ı faaliyete geçiren vananın açılmasının ardından iki lider, bir kez daha görüştü. Görüşmeye iki ülkenin dışişleri ve savunma bakanları da katıldı.

TürkAkım projesi, Rusya'nın Anapa şehrinden Kırklareli ilinin Kıyıköy kasabasına uzanan 935 kilometre uzunluğa sahip. Türkiye'de "Kıyıköy Alım İstasyonu" ve Anapa'da "Russkaya Kompresör İstasyonu" inşaatları tamamlandı.

Rusya gazını Türkiye’ye, oradan da Avrupa’ya iletecek olan TürkAkım doğalgaz boru hattı 2019 yılı sonu itibarıyla hazır hale getirildi.

TürkAkım boru hattının toplam 31,5 milyar metreküp gaz aktarım kapasitesi bulunuyor.

TürkAkım projesi ne zaman gündeme geldi?

TürkAkım doğalgaz boru hattı projesi, fikir olarak 2014'te ortaya atıldı. 

Karadeniz'in altına döşenecek borularla Rus gazının Bulgaristan üzerinden kuzeyde Avusturya'ya, güneyde de Yunanistan ve İtalya'ya taşınmasını öngören Güney Akım projesi, 2010'lu yılların başında iptal edildi. 

Rusya, Ukrayna krizi sebebiyle projeye ilişkin meydana gelen gecikmelerin ardından Güney Akım projesini iptal etti. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 2014 yılı sonlarında gerçekleştirdiği Türkiye ziyareti esnasında Rus gaz şirketi Gazprom ile Botaş arasında bir protokole imza atıldı. Projenin güzergahı, 2015 yılının başında kesinleştirildi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aynı sene yaptığı konuşmada, Putin'in bu projenin ismini "Türk Akımı, Türk Doğalgaz Akımı koyabileceklerini" belirttiğini duyurdu. 

TürkAkım projesinin özellikleri neler?

TürkAkım doğalgaz boru hattı, Türkiye ile Rusya arasında bulunan stratejik iş birliğini ayrı bir boyuta taşıdı. Söz konusu proje, Rusya'daki dev doğalgaz rezervlerini Türkiye'nin doğalgaz dağıtım şebekesine doğrudan bağlıyor. Böylece rezervler, Türkiye, Güney Avrupa ve Güneydoğu Avrupa'ya taşınıyor. 

Rusya'nın Anapa kıyısından başlayan boru hattı, Karadeniz altından 930 kilometre boyunca ilerliyor ve Türkiye'de Trakya kıyısında bulunan Kıyıköy'e ulaşıyor.

TürkAkım, her biri 15 milyar 750 milyon metreküp kapasiteye sahip olan 4 hattan meydana gelecek. Doğalgaz boru hattının 930 kilometresi, Karadeniz altından geçecek. Türkiye topraklarına Trakya'dan girecek hattın kara bölümündeki uzunluğu ise 260 kilometre olacak. Boru hattının toplam 31.5 milyar metreküp gaz aktarım kapasitesine sahip olduğu belirtiliyor.

Projenin bedelinin de 12.5 milyar dolar olduğu ifade ediliyor. 

Yorumlar (0)