Erdoğan işaret etti, Bakanlık harekete geçti: 5 zincir markette denetim kararı

Ticaret Bakanlığı, zincir marketlerde fahiş fiyat artışını denetlemek amacıyla müfettişlere talimat verdi. Görevlendirilen ticaret müfettişleri, 5 zincir marketteki etiketleri inceleyecek. 

EKONOMİ 25.09.2021, 12:16
Erdoğan işaret etti, Bakanlık harekete geçti: 5 zincir markette denetim kararı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaşanan fahiş fiyat tartışmalarına cevap vermiş, zincir marketleri işaret ederek "Ticaret Bakanlığı olarak bunların üstüne gideceğiz." açıklamasını yapmıştı.

5 zincir market için harekete geçildi

Erdoğan'ın açıklamalarından sonra bakanlık harekete geçti. Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un talimatı sonrasında, 5 zincir marketteki fahiş fiyat artışı yapılıp yapılmadığının belirlenmesi amacıyla ticaret müfettişleri görevlendirildi. Müfettişler, makarna, pirinç, süt, yumurta, sebze, meyve ve temizlik malzemelerine kadar birçok üründe denetleme gerçekleştirecek.

Bakanlıktan gelen açıklamada, son zamanlarda temel gıda ve ihtiyaç maddelerinin fiyatlarında fahiş artışlar olduğuna yönelik bakanlığa gönderilen başvuru ve şikayetlerin dikkate alındığı hatırlatıldı.

81 ilde denetimler sürüyor

81 ilde fahiş fiyat artışı olup olmadığına ve Fiyat Etiketi Yönetmeliği'ne aykırılıkların yaşanıp yaşanmadığına yönelik denetimlerin sürdürüldüğüne dikkat çekilerek şu sözlere yer verildi:

"Bütün ülke sathında faaliyet gösteren ve en fazla şube ağına sahip olduğu bilinen 5 büyük zincir markette sütten yumurtaya, pirinçten makarnaya, meyveden sebzeye ve temizlik malzemelerine kadar geniş bir ürün yelpazesinde fahiş fiyat artışı yapılıp yapılmadığının belirlenmesi amacıyla Ticaret Bakanı Sayın Mehmet Muş'un talimatları sonrası Ticaret Müfettişleri görevlendirilmiştir. Bakanlık olarak, piyasa koşulları ve serbest rekabete aykırı hareket ederek tüketicilerin mağduriyetine sebep olanlarla mücadelemizi devam ettirmekte ve bu anlamda yasal çerçevede her türlü önlemi almakta kararlıyız."

ABD'deki temaslardan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, gazetecilere birtakım açıklamalarda bulunmuş, "Zincir marketlerin özellikle sınırsız uygulamaları var. Zincir marketlerin bu faaliyetleriyle mücadelede Ticaret Bakanlığımız gerekli her türlü önlemi alıyor, alacak ve bunlara da gereken operasyonları yapacaktır." açıklamasını yapmıştı.

“Piyasalar alt üst oluyor”

Erdoğan, "İş, ağırlıklı olarak orada toplanıyor. Üreticiden tüketiciye olan yerde bu zincir marketlerin yoğun ürünleri toparlaması… Bu 5 zincir marketin topladığı ürünle piyasalar adeta alt üst oluyor. Eğer bunlar daha adil davranırlarsa bir yandan vatandaş uygun fiyatla ürün alabilecek bir yandan üretici kazanımını, parasını zamanında alma imkanına ulaşacaktır." ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar (0)