Erdoğan'dan 'altın' ve 'dolar' yorumu

Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleştirilen kabine toplantısı sona erdi. Toplantının ardından kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı, "Türkiye'nin bir daha geçtiğimiz aylardakine benzer bir dalgalanma yaşamaması için gereken her türlü tedbiri alıyoruz. Yastık altındaki altınları ekonomimize kazandırmak adına çalışmalarımız devam ediyor. Herkesin tasarrufunu da işini de TL ile yapacak düzeye getirmek adına çalışıyoruz. Herkesi TL'ye geçmeye davet ediyoruz." dedi.

EKONOMİ 19.01.2022, 19:50 19.01.2022, 21:04
Erdoğan'dan 'altın' ve 'dolar' yorumu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Kabine toplantısının ardından konuştu.

"Bambaşka bir Türkiye olacak"

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları ise şu şekilde:

"Güçlü Türkiye hedefimizi karalamaya çabalayanların mahcubiyetini göreceğiz. Önümüzdeki sene bu zamanlar bambaşka bir ülke fotoğrafıyla halkımızın karşısına çıkacağız. Ülkemizi hedeflerine ulaştırmak, problemlere çözümler üretmek, yeni projeler geliştirmek için bütün gücümüzle çalışmayı sürdüreceğiz. 

Ekonomi

Kendi içinde dinmesini beklediğimiz dengesizlik hali devam ettiği için 20 Aralık'ta açıkladığımız tedbir paketiyle panik havasını dağıtmak zorunda kaldık. Duyurduğumuz tedbir paketindeki unsurlardan biri olan döviz korumalı TL mevduat hesaplarına büyük ilgi gösterildiğini görüyoruz. An itibarıyla 163 milyar TL sisteme geçmiştir.

Tüzel kişilerin altın ve döviz cinsi hesaplarından bahse konu sisteme geçmelerini teşvik etmek adına stopaj oranını sıfıra indirdik. Merkez Bankası'nda TL vadeli döviz satım ihaleleri gerçekleştirerek kendi paramıza katkı sağlıyoruz. Burada da stopaj oranlarını sıfıra indirdik. Temettü gelirleri üzerine uygulanan stopaj oranını ise yüzde 10'a çektik. Yastık altındaki altınları ekonomimize kazandırmak adına yaptığımız faaliyetler devam ediyor. BES'teki devlet katkısını yüzde 30'a yükselttik. Devlet bankalarının kredilerinin belli bir kısmını şeffaf bir biçimde kullandırmalarını sağlıyoruz.

Kredi Garanti Fonu desteğiyle hazırladığımız kredi paketini yakında duyuracağız. Türkiye Ekonomi Modeli üzerindeki faaliyetleri taraflarla görüşerek kamuoyu ile paylaşacağız. Türkiye'nin bir daha geçtiğimiz aylardaki gibi dalgalanmalar yaşamaması adına her türlü önlemi almaya devam edeceğiz. Ülkemizi çift paralı bir ülke olmaktan kurtararak, herkesin tasarrufunu da işini de TL ile yapacak düzeye getirmek adına çalışıyoruz. Herkesi TL'ye geçmeye davet ediyoruz. 

Daha uygun fiyatlarla elektrik, doğal gaz sunmak için yaptığımız fedakarlık 165 milyar TL'yi buldu. Bu alandaki fedakarlığımız devam edecek.

Elektrik tüketim desteği çerçevesinde 2,1 milyon haneye toplamda 6,4 milyar TL kaynak aktarılacak. Kronik hastalığı nedeniyle cihaz kullanan vatandaşlarımızı da bu desteğe dahil ediyoruz. Böylelikle 20 bin aileye daha elektrik desteği vereceğiz.

Posa ve prim desteğiyle birlikte ilerleyen dönem için üreticilerimize ton başına 875 TL'lik pancar bedeli ortaya çıkıyor.

Kömür desteğine doğal gaz desteğini de ekleyeceğiz. 

Salgın

Tüm dünya Omicron varyantının etkisi altında. Yeni varyantın yayılımı, üretim ve istihdam üzerinde önemli bir probleme yol açmadı. İnsanımız üzerinde mağduriyete sebep olacak gereksiz kısıtlamalar getirmedik. Bu dönemde de temizlik, mesafe ve maske kurallarına riayet edilmesini, aşılarını zamanında yaptırılmasını istiyoruz. Özellikle de 60 yaş ve üstü vatandaşlarımız daha dikkatli olmalılar. Artık kendi aşımız var. TURKOVAC sayesinde geleceğe daha güvenle bakıyoruz. 

Sosyal yardımlar

Türkiye'de 2021'de yaşanan doğal afetlerde zarar görenlere 354 milyon TL'lik ödeme yapıldı. Tarım ürünleri zarar görenlere ise 133 milyon TL ödeme yapıldı. Bu husustaki eksiklikleri tamamlamak adına AFAD üzerinden 200 milyon TL'lik bir kaynak daha ayırıyoruz. Bu tutar en kısa zamanda Bartın, Mersin, Osmaniye, Van, Sinop, Rize, Kastamonu, Aydın, Artvin ve Antalya'daki hak sahiplerine ödenecek. 

Afganistan

Afganistan'da 13 milyonu aşkın kişinin acil gıda yardımına gereksinimi olduğunu biliyoruz. Türkiye olarak Afganistanlı kardeşlerimizi yalnız bırakmamamız gerektiğini de çok iyi biliyoruz. Afganistan'a 710 acil gereksinim ürünü taşıyan bir iyilik treni göndereceğiz."

Yorumlar (0)