EPDK'dan elektrik ücretleri ile ilgili açıklama

EPDK tarafından yapılan açıklamada, elektrik dağıtım firmalarının, EPDK tarafından belirlenen tarifeler haricinde kar edemeyeceği belirtildi.

EKONOMİ 13.02.2022, 20:50 15.02.2022, 09:02
EPDK'dan elektrik ücretleri ile ilgili açıklama

Son dönemde elektrik faturalarına ilişkin gündeme gelen dağıtım firmalarının kar marjına ilişkin EPDK'dan bir açıklama yapıldı.

Söz konusu açıklamada, görevli tedarik firmalarının, EPDK tarafından verilen tarifeler haricinde kar edemeyeceğinin altı çizildi.

"Kurumumuzun belirlediği tarifenin dışına çıkamazlar"

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Son dönemde, kurumumuzca belirlenen elektrik tarifeleri, dağıtım firmalarının bu süreçteki karı ve bu karın faturalara etkisine ilişkin gerçek dışı haberler ve paylaşımlar yapılmaktadır. 

Dağıtım firması ve tedarik firması tamamen birbirinden ayrı tüzel kişiliklerdir. Dağıtım firmaları elektrik satmaz. Elektrik taşımacılığı yapar, şebekenin sürdürülebilirliğini sağlar, arızaları onarır, bağlantı taleplerine cevap verir. Şebekenin işletilmesinden sorumludur, elektrik satışı yapmamaktadır. Bu firmalar 21 adet olmak üzere özelleştirme usulüyle verilen firma adları ile yoluna devam etmektedir.   

Tüketicilere elektriği dağıtım firmaları değil, GTŞ'ler (görevli tedarik şirketleri) satar. Bu firmaların tarifeleri kurumumuzca belirlenir. Bizim tarifelerimiz dışında faturalar üzerinde oynayamazlar. Tüm bu firmalar, EPDK’nın belirlediği fiyattın haricinde bir fiyat uygulayamazlar.

"Devletimiz, bu yıl 70 milyar TL değerinde destek sağlamıştır"

'Firmalar 32 kuruşa satın aldıkları elektriği tüketicilere yüksek karlarla mı satıyor?' 'Gerçek rakamlar nedir?' Bu tür sorular sosyal medyada soruluyor. Dağıtım firmalarına yapılan satışlarda fiyat 32,8592 kuruş/kilovatsaattir. Bu fiyat yalnızca enerji fiyatıdır. Bu fiyata vergiler dahil değildir. GTŞ'ler tarafından tüketicilere yapılan elektrik satışının yalnızca yüzde 20'sini 31,86 kuruşa satın alınmaktadır. 

GTŞ'lerin 2021'de yaklaşık olarak 125 milyon kilovatsaat elektrik satışı yapacağı öngörülmüştür. Bu elektriğin 25 milyar kilovatsaatlik kısmı 31,86 kuruştan, geri kalan kısmı ise 150 kuruştan alınacağı öngörülmüştür. Yani ortalama enerji alım fiyatı 125 kuruş/kilovatsaat dolaylarındadır. 

Devletin yapmış olduğu sübvansiyon ile GTŞ'ler yurttaşlarımıza daha ucuza elektrik satışı yapmaktadır. EPDK'nin belirlediği oranların üzerinde kar edilmesi asla mümkün değildir. 

GTŞ'ler, 125 kuruşa satın aldığı elektriği evlere 79-135 kuruş, sanayiye 156 kuruş, ticarethaneye 189 kuruşa satmaktadır. GTŞ'lerin yüzde 300-500 kar yaptığına ilişkin bilgiler yanlıştır. GTŞ'lerin kar oranı 2021-25 dönemi için yüzde 2,38 olarak belirlenmiştir. 

Devletimizin destekleri devam etmektedir. 2022'de 60 milyar kilovatsaatlik elektrik enerjisini 150 kuruş yerine 32 kuruşa satarak 70 milyar TL'lik destekte bulunmaktadır."

Yorumlar (0)