EPDK'dan akaryakıt uyarısı: "Fiyatları düşürün, yoksa..."

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, akaryakıt fiyatlarının düşmemesi halinde tavan fiyat belirleyeceklerini bildirdi. 

EKONOMİ 02.06.2020, 09:48 02.06.2020, 09:51
EPDK'dan akaryakıt uyarısı: "Fiyatları düşürün, yoksa..."

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) akaryakıt şirketlerine uyarı geldi. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıt fiyat marjlarının, olması gerekenin çok üzerine çıktığının belirlenmesi nedeniyle uyarıda bulundu. 

Akaryakıt şirketlerini fiyatların makul seviyeye çekilmesi konusunda uyaran Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), fiyatların düzelmemesi durumunda tavan fiyat kararı alınabileceğini söyledi. 

Yapılan açıklamada, Türkiye’de akaryakıt fiyatlarının serbest piyasa ortamında rekabetçi bir anlayışla ortaya konduğuna dikkat çekildi. 

Fiyatların Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenmediği ve kurumun indirim ile artışlara müdahalede bulunmadığı belirtilen açıklamada, yine de fiyat hareketlerinin kurum tarafından ayrıntılı olarak takip edildiği kaydedildi.

"EPDK tavan fiyat uygulama seçeneğine sahip"

Açıklamada, tüketicinin mağduriyet yaşamasına neden olan, piyasanın işleyişini ve rekabet ortamını bozan fiyat hareketlerine karşı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) müdahale etme ve tavan fiyat uygulama seçeneğine sahip olduğu aktarılan açıklamada, kurumun geçtiğimiz senelerde 3 kez ikişer aylık süreyle tavan fiyat uygulamasına karar verdiği ve Türkiye geneli için ortaya konan tavan fiyatın üzerinde fiyatla akaryakıt satışının önlendiği hatırlatıldı. 

"Fiyat marjları makul olmayacak düzeyde arttı"

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, tüm şehirler için geçerli akaryakıt fiyat marjlarının geçmiş dönemlere göre makul olmayacak düzeyde arttığının belirlendiğine dikkat çekti. İstanbul Avrupa yakası marjlarında yüksek artışların görüldüğünü ifade eden Yılmaz, diğer şehirlerde ise marjların çok daha fazla artış gösterdiğini belirtti. 

"Tüketiciyi mağdur ediyorlar"

Yılmaz, bu durumu hiçbir dağıtıcının, maliyet artışıyla veya bir başka gerekçeyle açıklayamayacağını vurgulayarak, bu hareketin doğrudan tüketiciyi mağdur ettiğini ve sektörü dinamitlediğini söyledi. 

"EPDK, bu duruma sessiz kalmaz"

Katkılı ürünlerin İstanbul Avrupa yakasında litre başı 5 kuruş olduğunu aktaran Yılmaz, diğer şehirlerde ise litre başı 7 kuruş gibi makul olmayan seviyelere ulaştığını kaydetti.

Yılmaz, Türkiye genelinde meydana gelen bu artışa Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) sessiz kalmayacağını belirterek, akaryakıt fiyat marjlarının olması gerekenin çok üzerinde olduğunun bir kez daha altını çizdi. 

"Sektöre balans ayarı yapılabilir"

Oyunu kuralına göre oynamanın akaryakıt sektöründeki tüm aktörlerin kırmızı çizgisi olması gerektiğini ifade eden Yılmaz, aksi takdirde sektöre yeni bir balans ayarı yapılabileceğini söyledi. 

"Onlar yapmazsa biz makul düzeye çekeriz"

Yılmaz, ya şirketlerin fiyatları makul düzeye çekeceğini ya da Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) tavan fiyat kararı alarak makul düzeye çekeceğini belirtti.
 

Yorumlar (0)